KREŠO BELJAK: Neki su se javno hvalili da su glasovali za Kujundžića – u redu, ali nije im mjesto u HSS-u

Krešo Beljak

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak obratio se novinarima u Mariji Bistrici, gdje je bio sa članovima na tradicionalnom 11. hodočašću, te komentirao zbivanja oko HSS-a koja potresaju političku scenu.

U uvodu je Beljak rekao kako je HSS stranka koja će i dalje djelovati jedinstveno, da su ozbilkjna stranka, da ne stoje objede koje su se mogle čuti u javnosti, te da o tome govori i i podatak kako je na hodočašću gotovo cijelo Predsjedništvo.

Podsjećamo kako je bilo niz optužbi na račun Kreše Beljaka, posebno od kolegice Marijane Petir, te kako je Andrej Plenković pozvao je HSS da se vrati “svojoj političkoj obitelji”.

Beljak pak kaže:  “Išli smo na izbore kao dio Narodne koalicije i sukladno tome ćemo se ponašati. Čestitam HDZ-u i Mostu i želim im da što prije sastave Vlade, a mi ćemo im dati 100 dana prilagodbe i nakon toga ćemo biti prava opozicijska stranka. Što će se događati, a što ne ovisit će isključivo o njima…Padaju u vodu sve priče da je HSS stranka foteljaša, jer mi gledamo na interese Hrvatske. Jedina smo stranka koja se u zadnjih 25 godina vratila….Dobili smo priliku za povratak, i zahvaljujemo partnerima iz Narodne koalicije koji su nam tu priliku pružili i sad ćemo ju nastojati iskoristiti.”

U nastavku je bio oštriji prema onima koji tvrde kako stranku gura u krivi smjer: “Ne znam zbog čega bi tradicionalno i moderno bilo u suprotnosti. Pokazat ćemo to. Mi smo od samog početka bili progresivna, a ne nazadnjačka stranka. Nikad nismo mili konzervativna stranka. Onaj tko to govori, ne zna ništa o HSS-u”.

Ne očekuje podjele unutar HSS-a, a o suspendiranim članovima kaže: “Radi se o pozivu na odgovornost zbog loših rezultata. Ne možete imati 100 općinskih članova, a dobiti jedan glas”.

Potvrdio je i da je pod suspenzijom još uvijek i Marijana Petir, te komentirao kako su se neki članovi javno hvalili da su na izborima glasali za HDZ.

“Ponosni su što su glasali za Kujundžića. To je u redu, ali njima nije mjesto u HSS-u. Nitko nije u HSS-u na silu. Ne možete biti dio HSS-a i sudjelovati u postizbornim događanjima a da ste glasali protiv stranke. Što bi napravili u nekoj drugoj stranci da se to dogodilo? Kakva bi bila subina tih osoba?”, pita se Beljak.

Nada se, kaže, da će Plenković voditi drukčiju politiku HDZ-a od dosadašnje jer su na nekim lokalnim razinama partneri.

O odlsku Zorana MIlanovića je rekao: “To je stvar SDP-a, mi smo HSS. To je demokratska praksa, izgubio je izbore i napravio ono što rijetko tko u Hrvatskoj radi. Žao mi je što Hrvatska gubi takav tip političara”.

Objavio je da je ukinuta suspenzija 70 članova HSS-a te kako je pod suspenzijom u ovom trenutku između 30 i 40 članova stranke.Pojasnio je kako je razlog za ukidanje suspenzije uglavnom činjenica da su se ti članovi samoinicijativno javili stranci te obrazložili rezultate izbora u svojim mjestima.

O optužbama Marijane Petir na račun Kreše Beljaka čitajte OVDJE.