KREŠO BELJAK: Mogli smo slaviti 11 stoljeća državnosti, a ne tužnu obljetnicu dolaska HDZ-a na vlast

U povodu novog Dana državnosti zanimljivom se objavom oglasio Krešo Beljak, saborski zastupnik i čelnik HSS-a, koji je i predstavio prijedlog koji bi datum za to bio najbolji i prihvatljiv svima.

Objavu Beljaka prenosimo u cijelosti:

UMJESTO DA SLAVIMO VIŠE OD 11 STOLJEĆA HRVATSKE DRŽAVNOSTI, DANAS MORAMO SLAVITI TUŽNU OBLJETNICU PRVOG DOLASKA HDZ-A NA VLAST.

Da našu državu vode pravi i iskreni domoljubi, onda bi Dan državnosti naš domovine bio na neki datum koji nitko ne bi mogao, a niti htio osporavati. Ali ne, na vlasti su ljudi koji žele da svi mi mislimo da povijest Hrvatske počinje njihovim dolaskom na vlast.

Recimo, obljetnica pisma Pape VIII knezu Branimiru, de facto prvog, pisanog, međunarodnog priznanje Hrvatske kao države, a koje je napisano dana 7.lipnja 879., dakle prije 1143 godine, bio bi po meni idealan datum.
Nije izmišljeno, čuva se u Vatikanu, a uz to što predstavlja priznanje tada vrhovnog međunarodnog autoriteta zapadne Europe, rimskog Pape, predstavlja i definitivno svrstavanje hrvatskog naroda u red zapadno europskih zemalja (Papa u pismu spominje i pozdravlja “povratak” Branimira rimskoj crkvi).

I dovoljno je staro, više od 11. stoljeća, da bi izazivalo bilo kakve rasprave ili podjele u današnjem društvu. Jednostavno, bio bi to vjerojatno prihvatljiv datum svakom našem stanovniku, a istini za volju rijetko koja država i ima sličan povijesni dokument.

Ovako danas, 30. svibnja slavimo praznik koji se zove Danom državnosti, a zapravo je dan dolaska na vlast pravomoćno osuđene kriminalne organizacije (i to od njihovog pravosuđa), zvane HDZ. Danas bi zapravo trebao biti dan žalosti, a ne praznik.