KREMLJ NE ODUSTAJE: Četiri anektirane regije igrat će važnu ulogu za mirovnih sporazuma

Žestoke borbe na istoku Europe ne jenjavaju. U fokusu ruske agresije sada su neki drugi gradovi, no stradavanja nedužnih civila mjere se u tisućama, objavili su iz Ujedinjenih naroda. Iz Kremlja su poručili kakva je budućnost po pitanju mirovnih pregovora.

Izvor: Media servis

Ukrajinska svakodnevnica je nepromijenjena. Rusi neumorno granatiraju, a stanje je najteže u ukrajinskim gradovima Bahmutu i Limanu u regiji Donjeck. Puno bolje nije ni na području Donbasa. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je održan sastanak Stožera, a tema je bila situacija na bojištu.
“Saslušali smo zapovjednike i odlučili o koracima za blisku budućnost. Nastavljamo pripremati obrambene i sigurnosne snage Ukrajine za sljedeću godinu. Ona mora biti ključna godina. Razumijemo rizike koje donosi zima, razumijemo što nam je činiti u proljeće, a samim time i kakve rezultate cijeli obrambeni i sigurnosni sektor mora pokazati.”

Zelenski je u noćašnjem je obraćanju najavio kako će pred Vrhovnom Radom odnosno parlamentom uskoro iznijeti plan implementacije zadaća koje se prije svega tiču oslobađanja zemlje kao i otvaranja novih prilika za Ukrajinu u svijetu. Kazao je i kako je razgovarao s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni.

“Razgovarao sam s talijanskom premijerkom. Zahvalio sam joj na dosad pruženoj podršci i nastavku pomoći. Rekla je kako razmatra pitanje zračne obrane te koordiniramo daljnje korake. Vjerujem da će nam potpora Italije omogućiti jačanje naše obrane i zaštitu ukrajinskog neba.”

A teško je i pobrojati koliko puta se govorilo o mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine. Iz Kremlja stižu informacije da će svaki mirovni prijedlog za okončanje rata morati prihvatiti novu stvarnost prema kojoj su četiri ukrajinske regije pripojene Rusiji. A upravo je jedna od tih regija bila meta velikih napada rano jutros. Stanovnici Hersona sve češće napuštaju grad, a Rusi gađaju s istočne obale Dnjepra.Rat i dalje neumoljivo uzima živote.

Često se povlače pitanja čiji su gubici veći, no Ujedinjeni narodi objavili su zastrašujuće brojke o civilnim žrtvama. Čak 18 tisuća nedužnih građana izgubilo je život u ovom desetomjesečnom ratu. Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava naglasio je da je stvarni broj vrlo vjerojatno i znatno veći, ali da je teško dići do pouzdanih podataka. Među njima je i više od četiri stotine djece.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!