KREDITNI REJTING EU DRŽAVA: “Naj” su Norveška, Švedska i Danska – evo gdje je Hrvatska

Objavljen je kreditni rejting europskih država u rujnu 2023. Na prvom je mjestu Norveška, Hrvatska zauzima 22. mjesto, a na posljednjem je mjestu Crna Gora.

Na drugom je mjestu Švedska, pa slijede Danska, Njemačka, Nizozemska, Švicarska, Austrija, Velika Britanija, Irska…. susjedna Slovenija je na 13. mjestu.

Pri dnu ljestvice nalaze se Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, BiH i Crna Gora.

Nakon što je sredinom rujna ove godine agencija S&P zadržala rejting Hrvatske na BBB+ i revidirala izglede dugoročnog rejtinga iz stabilnih u pozitivne, isto je učinila i agencija Fitch, a hrvatski premijer smatra da su brzom oporavku Hrvatske pridonijele snažne mjere Vlade.

Kreditni rejting Hrvatske zadržan je na dosad najvišoj investicijskoj razini BBB+, dok su izgledi revidirani iz stabilnih u pozitivne.

– Dvije svjetske agencije za dodjelu kreditnog rejtinga u razmaku od nekoliko tjedana zadržale su dosad najvišu investicijsku razinu kreditnog rejtinga Hrvatske i revidirale izglede iz stabilnih u pozitivne. Agencija Fitch utvrdila je da je u odnosu na pretpandemijski četvrti kvartal 2019. Hrvatska ostvarila kumulativni rast BDP-a od 13 posto, što je drugi najbolji rezultat u EU-u. Brzom oporavku od pandemije i energetske krize pridonijele su snažne mjere Vlade, kao i agilnost hrvatskih gospodarstvenika i radnika. U izvješću agencije prepoznata je važnost članstva u europodručju, kao i postignuća u pogledu političke, gospodarske i financijske stabilnosti, ravnoteže proračuna, pada udjela javnog duga u BDP-u i provedbe reformi u okviru Plana oporavka i otpornosti. Kreditni rejting Hrvatske bio je ispod investicijske razine, a sada je na korak do A razine, izjavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, javlja HRT.

Slijedom donošenja novog paketa mjera Vlade i razgovora vođenih s predstavnicima trgovačkih lanaca, Fitch očekuje daljnje usporavanje inflacije u Hrvatskoj. Ujedno procjenjuje da bi gospodarski rast u razdoblju 2023.-2025. trebao prosječno iznositi 2,7 posto, u odnosu na prosjek europodručja od 1,1 posto.

Hrvatska je jedina zemlja kojoj je, otpočetka COVID-krize do danas, povećan kreditni rejting za dva stupnja i to po sve tri agencije za dodjelu kreditnog rejtinga. Sve tri najvažnije bonitetne agencije (Fitch, S&P, Moody’s) drže kreditni rejting Hrvatske unutar investicijskog, što je posljedica ulaska u europodručje.

Kako u detalje izgleda kreditni rejting europskih država pogledajte na tablici OVDJE.