KREĆU IZBORI: Strankama za promidžbu više novca – građanima više cijene plina

Vladajući su se u maratonskoj sjednici i glasanjem u ponoć pobrinuli da imaju više novca za trošenje na predstojećim izborima, ali i ne da još dodatno ne zavuku ruke u džepove građana.

Nije “štos”, ali baš 1. travnja idu nove, naravno više, cijene plina, koji će na primjer Zagrepčani godišnje plaćati 230 kuna više.

Račun za plin za oko 300 tisuća Zagrepčana i onih koji žive u okolici bit će dvadesetak kuna viši.

Prošle je godine prosječna potrošnja plina za kućanstva bila 960 m3, a račun za cijelu godinu iznosio je 2.874 kune.  Od 1. travnja za istu količinu platit će se 3.078 kuna.

”Na nivou mjeseca to je povećanje od 19,7 kuna što kad se zbroji cijela godina ispadne dvjestotinjak, 230 kuna”, kazao je za RTL Davor Šestan, glasnogovornik Gradske plinare Zagreb.

Cijena kilovatsata u Osijeku penje se s 28 na 30 lipa, dok će stanovnici Primorsko-goranske županije račune za plin mjesečno plaćati oko 20 kuna više.

No, nije to sve, jer od 1. travnja rastu cijene struje za poduzetnike i to do 35 posto, a sve je izvjesnije da će od ljeta i građani struju plaćati skuplje.

”Koliki će točno biti rast valja vidjeti, ali svaki rast preko 5 posto sigurno je udar jer onda će to lančano krenuti”, rekao je Nenad Kurtović iz Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.