KREĆE UTRKA: U ponedjeljak od 8 prijave za poticaje za električna vozila

Za sve koji sanjaju o kupnji električnog automobila, sada je pravi trenutak. Država i ove godine daje poticaje u iznosu od 108 milijuna kuna što je više nego proteklih godina.

Lani je bilo osigurano 90 milijuna, a pretprošle samo 44 milijuna kuna.Interes raste iz godine u godinu. To potvrđuje i činjenica da su 2014. bila registrirana 74 električna automobila, a danas ih je čak 4235. Prijave počinju sutra u 8 sati.

Robert Pašičko je svog električnog ljubimca kupio prije dvije godine. Nije požalio jer ušteda je osjetna, kaže – oko 30-35 tisuća kuna godišnje samo što se tiče pogona. Dodaje kako su i troškovi servisa gotovo ne postoje.

Iako su skuplji, električni automobili dugoročno su isplativiji. Energenti su puno jeftiniji, odnosno samo punjenje. Robert ima i svoju solarnu elektranu na krovu, i struja mu je praktički besplatna.

A uz poticaje isplate se još više. Ove godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira kupnju električnih automobila. Na raspolaganju je 108 milijuna kuna.

– Prijavitelji mogu dobiti do 70 tisuća kuna za potporu za električna vozila, do 40 tisuća kuna za ‘plug in’ hibride i do 20 tisuća kuna za električne skutere, motocikle i slična vozila, kaže tajnik udruge Strujni krug Tin Koren. – Najveći interes je za hibridna plug in i električna vozila, iako smo na izbor dali da se mogu izabrati vozila i na druga alternativna goriva – stlačeni plin, ukapljeni plin u nekim kategorijama, dodaje za HRT v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetike Alenka Košiša Čičin-Šain.

Prijava putem ovlaštenih trgovaca

Postupak prijave je jednostavan. Odabere se vozilo i kontaktira prodajno mjesto koje je evidentirano u bazi Fonda. Ove godine prijavilo se 45 zastupnika vozila s 81 markom i čak 539 modela vozila. Prodavatelj kupca prijavljuje u trenutku otvaranja javnog poziva, a to je sutra u 8 sati.

U Hrvatskoj trenutačno imamo 670 punionica s više od 1300 priključaka. No, mjesta za poboljšanje ima. Koren napominje kako bi punjače trebalo postaviti ispred zgrada gdje nema verificiranih parkirnih mjesta i garaže. Udruga Strujni krug trenutno radi na tom projektu i na prijektu za postavljanje punionica na autocestama.

Rezervacije poticaja bit će moguće sve dok se ne potroši cijeli iznos. A sudeći prema prošlim godinama, mogle bi se popuniti u roku od nekoliko sati.