KREĆE PROGRAM ULYSSESA: Na Brijunima čak 13 predstava i premijera “Tramvaj zvan čežnja”

Kazalište Ulysses najavilo je vrlo bogatu sezonu koja počinje 16. srpnja na Brijunima, tijekom koje će biti odigrano 13 kazališnih predstava, među kojima premijera ”Tramvaj zvan želja” i održano šest koncerata i dva kampa.

Osnivač Kazališta Ulysses legendarni Rade Šerbedžija izrazio je sreću i zadovoljstvo dosadašnjim radom i misijom toga teatra. “Sretan sam što možemo pomoći ljudima da lakše prežive u suvremenom svijetu”, kazao je.

Premijerno će biti izvedena predstava Tennessee Williamsa ”Tramvaj zvan želja” u režiji Lenke Udovički, koja je već odigrana u Beogradu i po riječima redateljice Lenke Udovički, vrlo dobro primljena.

Predstava je u produkciji Ulysses s glumcima Beogradskog dramskom pozorišta: Brankom Katić, Vanjom Nenadić, Miloše Petrovićem Trojpecom, Nadom Sekulić i drugima.

Stavljena je u razdoblje poslije Drugog svjetskog rata, kad su, kako je kazala Udovički, počele brojne bolesti koje su prisutne u današnjim društvima. U glavnoj ulozi je senzualna žena, žrtva društva. Udovički je na pressici rekla da je sve to vrlo aktualno i u današnje vrijeme. Pohvalilka je rad glumice Branke Katić, koja je bila njihova studentica, te je naglasila kako su obje radile “šestoko”, što se vidi u predstavi.

Katić je rekla da joj je to do sada najzahtjevnija uloga i kako se s tom predstavom zapravo nakon desetak godina vratila kazalištu.

Duško Ljuština je podsjetio da će na Brijunima biti izvedene i ranije uspješne predstave ”Shakespeare ljetne noći – varijacije”, ”Tko se boji Virginije Woolf”, ”Nosorog”, te najdugovječnija predstava toga kazališta, ”Kralj Lear”.

Branka Katić i Rade Šerbedžija

Šerbedžija je upitan kako je 20 godina igrati istu ulogu i što se promijenilo u njegovom izričaju. U mladosti je, kaže, odbijao igrati Kralja Leara. Naš proslavljeni redatelj Kosta Spajić ga je nagovarao, ali je, kaže, tada vjerovao kako je bolje da tu ulogu igra Fabijan Šovagović. “Ali kako stariji, iskusniji, moćniji, sa svim udarima i sudarima u sebi i oko sebe, osjetio sam da sada mogu igrati tu ulogu”, rekao je Šerbedžija-

Podsjetio je i kako u hrvatskom teatru postoji tradicija dugih igranja jedne uloge, i naveo nekoliko primjera.

Valja reći kako će biti izveden i autorski projekti Tonke Mršić i Gale Nikolić ”Zemlja vukova”, kao i Edvina Liverića i Nike Ivančić ”Cabaret Valeska”.

U okviru regionalnog kazališnog festivala (RUTA) bit će odigrane predstave Gradskog pozorišta Podgorica „Konji ubijaju, zar ne?“, Kamernog teatra iz Sarajeva „Sjećaš li se Dolly Bell“ i Mestnog gledališča ljubljanskeg „Junakinje“.

Sezonu 2022. otvorit će koncert istarskih glazbenika „Koza još ni krepala“, slijede koncerti Damira Urbana, Rade Šerbedžije, Hladnog piva i Pipsa, Chispa & Videoclipsa“, a zatvorit će ju koncert Vlatka Stefanovskog.

U okviru Ulysseove ljetne škole, koja kreće ove godine, bit će održana radionica „Improvizacijsko kazalište“ koju će voditi francuski mentori Pauline Calmé i Guillaume Boit zajedno s Damirom Urbanom u organizaciji Kolektiva Igralke.

Bit će održan i kamp za ukrajinske umjetnike i djecu u suradnji s Art Dot organizacijom iz Harkiva za. Smisao kampa je kroz metodu glazben terapije pomogne u prevladavanju ratnih trauma ukrajinskim umjetnicima.