KREĆE JEDINSTVENI PROJEKT: Dječji web detektivi u hrvatskim školama

računalo, komp, djeca

Od sljedećeg tjedna u osnovnim školama u Slavoniji kreće jedinstveni projekt Web detektivi, koji je pokrenula nevladina udruga Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s kompanijom Microsoft Hrvatska i u suradnji s Odjelom prevencije Policijske Uprave Osječko-baranjske županije.

Cilj projekta je povećati razinu znanja i svijesti o posljedicama zloupotrebe interneta i društvenih mreža, te doprinijeti općoj sigurnosti djece, kao korisnika interneta, podizanjem razine pristojne internetske komunikacije te educiranjem djece, mladih, roditelja i nastavnika o odgovornom i savjesnom korištenju interneta. Web detektivi zapravo su djeca obučena za prepoznavanje i prijavljivanje neprimjerenog sadržaja na Internetu pa će se u idućih pet tjedana održavati radionice u kojima će sudjelovati ukupno 100 djece osnovnih škola iz pet županija – Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske.

U pet škola, u ovim županijama, održat će se po dvije radionice, a teme će biti Obrazovanje o internetu i pravilima korištenja Interneta te Kako postupiti u slučaju neprimjerenog sadržaja na Internetu. Prva radionica, u trajanju od 45 minuta, odvijat će se s udaljene lokacije putem programa Skype for Business dok će druga radionica biti održana na samoj lokaciji, piše Media servis.

Po završetku radionica svaki će sudionik dobiti službenu diplomu i iskaznicu Web detektiva, kako bi se naglasila potvrda stečenih znanja i vještina te važnost djelovanja svakog pojedinca u sprječavanju zlostavljanja. Inače, svaki web detektiv dobit će ‘detektivsku iskaznicu‘ kako bi, temeljem jedinstvenog koda s iskaznice, mogao prijaviti neprimjereni sadržaj putem dojavnog internet obrasca i time ispuniti svoju zadaću Web detektiva koja uključuje prijavljivanje međuvršnjačkog nasilja putem interneta.