KREĆE IZGRADNJA STANOVA: U Podbrežnici projekt vrijedan milijardu kuna

Ilustracija
Ilustracija

U suradnji Grada Zagreba, Holdinga i Zagrebačke stanogradnje na području Podbrežja krenula je prva faza izgradnje stambenog naselja.

“To je projekt stambenog naselja, to je pješačko nasilje gdje će pored gradnje 600 stanova biti zaokruženo javnim sadržajem, to su zdravstvene, kulturne i ustanove za obrazovanje”, rekla je Ana Stojić Deban, direktorica Holdinga, a prenosi Media servis.

Trenutno se radi o 608 stanova: “To je otprilike 200 stanova za javni najam, 200 stanova za socijalni najam i 200 stanova koji je namijenjen za znanstvene novake, tj. profesore”, ističe Stojić Deban.

Ovo je tek prva faza projekta, koji će ukupno biti znatno veći: “On će bilježiti 1800 stanova, gdje će dio stanova biti tržišno orijentiran, dakle bit će za prodaju svim stanovnicima grada Zagreba”, dodaje Stojić Deban.

Vrijednost prve faze radova je oko 230 milijuna kuna, dok bi ukupan projekt koštao oko milijardu kuna.

“Očekujemo konačan kraj prve faze do 12. mjeseca sljedeće godine. S tim da će periodički biti krajevi radova određenih kuća. Prva kuća će biti u 9. mjesecu 2018, zadnja u 12. mjesecu 2018. godine. Paralelno će krenuti projektiranje javnih sadržaja tako da će i njihova izgradnja početi sljedeće godine i periodično će završavati u pojedinoj fazi”, rekla je Stojić Deban.

Znanstvenim novacima kupnja stana bit će subvencionirana.

“Do 2 posto, sve preko će subvencionirati grad Zagreb”, rekao je gradonačelnik Bandić. To im je, kaže gradonačelnik, skoro pa poklonjeni kredit.

“Ako netko ima ratu 600 eura, imat će 200. Najskuplji je najam bilo kojeg stana od te rade. To je bila tendencija da se među tim različitim interesnim skupinama naših sugrađana favoriziraju oni koji su na margini. Ovdje ćemo 200 stanova podijeliti najugroženijim građanima”, objašnjava Bandić.