KREĆE “BITKA” ZA MEĐIMURJE: Četvero starta s istim ciljem, ali mnogi vide Posavca kao župana

Neizvijesnosti u Međimurju više nema, jer se konačno znaju svi sudionici utrke za župana Međimurske županije i samo se čeka tko će 28. studenog pobijediti.

Nakon što je bivši župan Matija Posavec obznanio i službeno da ide po novi mandat na izvanrednim izborima i nakon što HDZ prvi put u povijesti nema kandidata na izborima, situacija se pomalo bistri. Jer, ni SDP neće imati kandidata.

Darko Zver je, kako je priopćila njegova stranke Fokus, prikupio nekoliko stotina više od 1500 potrebnih potpisa. U kampanju Zver ulazi sa sloganom “Novi župan novi početak”. Njime želi poručiti da je vrijeme za promjenu starih politika i obrazaca ponašanja koji su počivali na političkom inženjeringu i trgovini.

Kandidatkinja Narodne stranke reformista Sandra Herman predala je Županijskom izbornom povjerenstvu više od tri tisuće potpisa za kandidaturu. Poručila je pritom da su za daljnje uspješno vođenje Međimurske županije potrebni znanje, čvrst stav i jasna vizija. Herman, koju podupiru SDP i HSS, rekla je da je velika koalicija svih Međimuraca i Međimurki jedino što dolazi u obzir.

Mladen Novak, nezavisni kandidat i bivši član SDP-a, kaže kako se Međimurje nalazi u dosta zahtjevnom trenutku u kojem treba nastaviti sve ono što je dosada dobro napravljeno i riješiti ono što Međimurce tišti. “Zadatak županijske vlasti je stvoriti uvjete i pretpostavke za razvoj proizvodnje i industrije koja će moći adekvatno platiti ljude kako bi oni mogli normalno živjeti od onoga što zaraze i ne bi morali odlaziti u inozemstvo”, govori Novak.

Matija Posavec je pak u obraćanju u svom povratku nakon dva mjeseca šutnje poručio: “Nakon svega mogao sam aktivirati saborski mandat, nisam uzeo ni plaću, čekam da se ovo završi na način da budu sve činjenice dostupne i da se sudi na temelju činjenica. Ljudi me znaju, vjerujem da ćemo ovu ružnu epizodu što prije zaboraviti i da ćemo i dalje Međimurje razvijati. Želim zahvaliti ljudima koji sa mnom danas ovjde… Molim Vas za podršku u ova dva tjedna koliko će trajati kampanja. Nadam se da ću s ovakom podrškom 29. studenog i dalje graditi naše Međimurje”.

I što se može još reći o utrci koja slijedi. HDZ, kako reče Darko Horvat, čelnik županijske organizacije, neće podržati niti jednog kandidata. Po najavama Sandra Herman će imati podršku SDP-a, a ne njihov još nedavno član Novak.

Već smo pisali kako mnogi koji poznaju stanje u Međimurju tvrde da niti jedan od troje kandidata ne može ozbiljnije ugroziti Matiju Posavca, koji uživa veliku popularnost i podršku u županiji.

Prognoziraju njegovu pobjedu već u prvom krugu, a većina analitičara vjeruje kako će pobjeda Matije Posavca biti uvjerljiva.

 

 

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!