KOVAČ O REFERENDUMU U RS: “Očekujemo utjecaj Srbije na čelnike RS”

Miro Kovač (Foto: Facebook)
Miro Kovač (Foto: Facebook)

“Ova Vlada ne sudjeluje u nekakvim raspravama i napadima, ne sazivamo diplomatski zbor, ne napadamo Srbiju s nekim referencama iz povijesti”, izjavio je to nakon drugog sastanka Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima o pristupanju Srbije EU tehnički ino ministar Hrvatske, Miro Kovač.

Nakon sastanka naglašeno je da su rezimirane one zadaće koje si je Povjerenstvo zadalo na prvom održanom sastanku.

“Mi želimo normalno surađivati na temelju dobrosusjedskih odnosa i u europskom duhu, to je naš cilj. Želimo biti trezveni, postoje pregovori o članstvu Srbije s EU i želimo da Srbija počne izvršavati svoje obveze. Mi smo spremni Srbiji na tom planu i pomoći, pomoći da počne sve svoje obveze u okviru mjerila i ispunjavati”, rekao je Kovač, a prenosi Media servis.

“U slučaju da Srbija ne bude mogla izvršavati svoje obveze, neće moći napredovati prema EU”, nagalsio je Kovač.

Upitan o referendumu o Danu Republike Srpske, kojeg Milorad Dodik najavljuje za kraj rujna, hrvatski šef diplomacije je rekao da je “Hrvatska zemlja koja je supotpisala Daytonski sporazum i želi da BiH opstane kao država, a da sve to nije kompatibilno s nekim refredenumom”.

“To je za nas neprihvatljivo i mi očekujemo da će državni vrh Srbije izvršiti odgovarajući utjecaj na čelnike RS i odvratiti ih od tih nakana”, naglasio je Kovač.

Vezano uz sastanak Povjerenstva, tehnički ministra pravosuđa, Ante Šprlje, rekao je da su od srbijanskog pravosuđa zatražili da dostavi sve podatke čije je dostavljanje zaustavljeno 2011.godine.

“To nije ništa novo, dakle RH samo traži da se obveze preuzete 2006. ispune. Očekujemo da će Srbija u duhu ispunjavanju svojih međunarodnih obveza nastaviti svoje postupanje i suradnju. Ne radi se tu o nikakvom vraćanju u prošlost, nego se radi samo o traženju ispunjavanja međunarodno preuzetih obveza i očekujemo da će Srbija u tom slučaju nastaviti svoje postupanje i svoju suradnju”, naglasio je Šprlje.