KOVAČ O “DOPISIVANJU”: Nema ništa od tužakanja – treba se uhvatiti posla

Miro Kovač (Foto: Facebook)
Miro Kovač (Foto: Facebook)

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker odgovorio je na pismo koje mu je poslao srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a u kojem se žalio na situaciju u regiji, posebno na atisrpsku politiku u Hrvatskoj.

Beograd odgovorom nije zadovoljan, a srbijanski šef diplomacije, Ivica Dačić, Bruxellesu je čak poslao i poruku da “to više neće tako moći”, prenosi Media servis.

Juncker je diplomatski poručio da je ” potrebno vratiti se konstruktivnom bilateralnom angažmanu”, dodavši da su dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja, u koju spada i pomirenje, fundamentalni principi koje moraju poštovati sve zemlje članice Europske unije, ali i one koje to žele postati.

Srbiju i Hrvatsku pozvao je da se “vrate konstruktivnim bilateralnim odnosima”.Stigle su odmah i reakcije Beograda. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da ne želi ništa pričati o odgovoru Europske komisije na njegovo pismo.

“Potreban je mir i stabilnost, zato nam je potrebna suradnja sa svima i zato ću prešutiti na pismo koje sam dobio od Jean Claude Junckera kojeg izuzetno poštujem. On je veoma marljiv i jedan od najuspješnijih premijera koje je Europa dala, a o sadržaju neću govoriti ništa”, kaže srbijanski premijer.

Vučić je ipak dodao da mu smetaju lažne simetrije i opet se osvrnuo na izjave Zorana Milanovića.”Za narod su nam rekli i za državu su rekli da smo šaka jada, ne za bilo kojeg pojedinca, što su kasnije pokušali prepraviti. To smo prešutili, ne zato što smo slabi nego što smo dovoljno jaki da brinemo o svojoj budućnosti”, rekao je Vučić.

Ministar vanjskih poslova, Ivica Dačić, rekao je da “Bruxelles i dalje drži glavu u pijesku”, uz poruku da je Juncker potpuno promašio temu, te da ” to više neće tako moći”.

Ministar unutarnjih poslova, Nebojša Stefanović u kratkoj je izjavi za Tanjug rekao da bi bilo bolje da ništa nisu ni odgovarali.”Nadam se samo da će Srbija i premijer Vučić izdržati pisanja i nepisanja koje imaju Juncker i EK. Što se mene tiče, bolje da ništa nisu odgovarali, da ništa nisu pisali”, rekao je Stefanović.

Naš inoministar Kovač također se osvrnuo na Junckerovo pismo.”Jasno se potvrđuje da nema ništa od tužakanja, treba se uhvatiti posla i treba se držati principa, načela dobrosusjedske suradnje, treba svoje obaveze izvršavati i na taj način će Srbija napredovati prema Europskoj uniji. Sigurno neće nekim pismima, diplomatskim akcijama koje su osuđene na neuspjeh i propast”, kazao je Kovač.