KORUPCIJA U POREZNOJ: Uhićenja nakon što su istražitelji presreli telefonski poziv

U novoj akciji USKOK-a zbog koruptivnog djelovanja više je uhićenih osoba među kojima su i službenici Porezne uprave. Oporba kritična i nepovjerljiva o tome kako će se slučaj riješiti, a premijer ističe da će nadležne institucije djelovati.

Izvor: Media servis

U tijeku je akcija USKOK-a i uhićenja zbog sumnji na korupciju i primanje mita. Uhićena su dva zaposlenika Porezne uprave, a neslužbeno se doznaje da je riječ o zamjeniku ravnatelja Porezne uprave Slaviši Penavi i drugima. Uhićeni su nakon što su istražitelji presreli telefonski poziv poduzetnika koji je zatražio odgodu provođenja blokade nad njegovom tvrtkom. Sumnja se da je Penava uzeo nekoliko tisuća eura mita. USKOK je potvrdio da je među osobama na kojima se provodi kriminalističko istraživanje i službenik Središnjeg ureda porezne uprave.

Na spomenutu akciju se osvrnuo premijer Andrej Plenković. “To su stvari o kojima i nemamo saznanja. U svakom slučaju, bilo kakvo primanje mita ili koruptivna djelatnost su neprihvatljivi. Očekujem da će o tome komunicirati USKOK, policija pa i nadležni dio ministarstva financija jer, koliko shvaćam, riječ je o Poreznoj upravi. Nemam dojam da je to netko jako visoko rangiran.”

Odvjetnik jednog od osumnjičenika Milko Križanović rekao je kako se još čeka kraj istražnih radnji. “Još nismo u fazi obrane. Još smo u fazi istražnih radnji pa ćemo vidjeti kada u pisanoj formi činjeničnoj formi što uopće smatraju da su njegove poduzete radnje.”

Oglasila se i Porezna uprava iz koje ističu da primanje mita nanosi nenadoknadivu štetu Poreznoj upravi i svim službenicima. Dodaju da će surađivati sa svim institucijama kako bi se utvrdile sve činjenice. Na spomenutu akciju nanizale su se reakcije na saborskim hodnicima.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta kaže kako u Hrvatskoj “porezna uprava nije služba građana već funkcionira kao toljaga političkih moćnika da maltretiraju one koji nisu podobni”.

“Ne znam je li ovaj pomoćnik ravnatelje odgovoran, kriv i je li uzeo mito. Ali porezna uprava služi svima nama, služi tvrtkama, poduzetnicima… Nije tu da se zloupotrebljava u razne svrhe. Poltiičari su skloni, nažalost, činiti ustupke određenima, a druge kažnjavati. Ta praksa mora prestati.”

Svoj osvrt, uz svaljivanje krivnje na vladajuću stranku, dali su i SDP-ovac Arsen Bauk i MOSTov zastupnik Nikola Grmoja.

“Ako uhićuju ministre, zašto i službenici ne bi išli po njihovom putu? Imali su od koga naučiti. U uređenoj državi se to otkrije i kažnjava. U Hrvatskoj se to malo češće događa, malo rijeđe otrkije i kažnjava, ali se ipak ponekad otkrije i kažnjava.””To je gotovo pravilo ponašanja kojeg je HDZ uveo. Mitom se rješavaju stvari, neće vas blokirati i blokirati vašu tvrtku ako platite.”

S nepovjerenjem je slučaj komentirala i zastupnica Centra Dalija Orešković.

“Drago mi je vidjeti da je sustav odreagirao. Nadam se da u kasnijim fazama postupka neće ispasti da je to nečiji politički obračun, da će negdje zapeti predmet u ladicama i zakonskim rupama.”

Kako će se slučaj odvijati i hoće li biti povod za otkrivanje nekih novih poreznih afera, ostaje tek vidjeti.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!