KORONAVIRUS UBIJA: Globalno više od 865 tisuća smrti, Indija opet ima značajan skok novozaraženih

Globalno širenje pandemije koronavirusa ne usporava – broj preminulih premašio je 865 tisuća, a zaraženih je više od 26 milijuna. Broj dnevnih slučajeva u Europi vratio se na razine viđene u ožujku, rekla je čelnica Europskog centra za sprječavanje i kontrolu zaraze Andrea Ammon.

Izvor: Media servis

“Virus nije spavao tijekom ljeta, nije otišao na godišnji. Imamo rast novih slučajeva i taj rast bilježimo posljednjih pet tjedana.”

Objasnila je da je diljem Europe 46 zaraženih na sto tisuća stanovnika, dok je u ožujku bilo oko 40 slučajeva na sto tisuća ljudi. Dodala je da su novi slučajevi uglavnom mladi ljudi, ali i da otvaranje škola ne povećava rizik od zaraze ako će se pridržavati mjera. Indija je zabilježila drugi najveći dnevni skok u novim slučajevima, ne samo u zemlji, nego i u svijetu.

Indija već neko vrijeme bilježi značajni rast zaraženih i uskoro bi mogla preskočiti Brazil, iza kojeg zaostaje s oko sto tisuća slučajeva, i zauzeti drugo mjesto na listi najgore pogođenih zemalja. Prvi na toj nezavidnoj listi i dalje je SAD, a kako prenosi New York Times Američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti od saveznih država je zatražio da se pripreme za distribuciju cjepiva zdravstvenim djelatnicima i rizičnim skupinama od 1. studenog.

S obzirom na to da je to samo dva dana prije predsjedničkih izbora mnogi su zabrinuti da je ubrzani proces za odobravanje cjepiva postao politiziran te da to moguće cjepivo neće proći sve potrebne testove zbog skupljanja političkih bodova. Administracija Donalda Trumpa također planira prestati plaćati članarinu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a očekuje se da će Zastupnički dom pokušati blokirati taj kontroverzni potez.

Trump, inače žestoki kritičar Svjetske zdravstvene organizacije, pokrenuo je službeno povlačenje SAD-a iz nje u srpnju, no ono neće stupiti na snagu do sljedeće godine i do tada je Amerika dužna i dalje plaćati članarinu.

Komentiraj