KORONAVIRUS U ZAGREBU: Nema panike – tvrde stručnjaci nakon prvog slučaja zaraze u nas

Potvrđen je prvi slučaj zaraze korona virusom u Zagrebu. Radi se o mlađem muškarcu koji je smješten u Infektivnoj klinici Fran Mihaljević. Nedavno je boravio u Milanu tri dana na nogometnoj utkamici.

Izvor: Media servis

Iz kompanije Ericsson Nikola Tesla potvrđeno je da je osoba koja je zaražena koronavirusom njihov zaposlenik. On je u srijedu 19. veljače bio na godišnjem odmoru u Milanu na nogometnoj utakmici, a u petak je bio na radnom mjestu. U kompaniji se provode mjere za krizne situacije. Prema neslužbenim informacijama zaposlenici zasad ne smiju napuštati zgradu. Ravnateljica Infektivne klinike Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da je epidemiološka služba ne terenu te da nema mjesta panici.

“Prije svega mogu sad još uvijek puno češće imati gripu, prehladu ili bilo koju respiratornu infekciju nego korona virus. Ponavljamo za sada imamo jedan slučaj. Nema potrebe za panikom, očekujemo da većina njih imaju blagu bolest, da je prebole i da bude sve u redu.”

Pojasnila je koje mjere mogu poduzeti građani da bi se zaštitili.”Za sada jedino ne bi trebali biti u kontaktu s nekim ko je bio u rizičnim područjima, a da ima simptome ta osoba. Znači ako je netko bio u nekom rizičnom području, kiše, kašlje, ne bi trebali biti u kontaktu s takvom osobom.”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da zbog prevelike potražnje u cijelom svijetu nedostaje medicinske opreme poput zaštitnih maski. No, Hrvatska za sad nema taj problem.”Zemlje imaju nekakve rezerve. Ja mogu reći za nas da relativno dobro stojimo sa zaštitnom opremom. Mi imamo za nekakav prvi val, prvi dolazak imamo nešto, ali radimo na tome da nabavimo još dodatne količine.” ​

​Premijer Andrej Plenković u jutarnjim satima, nakon sastanka Kriznog stožera, stao je pred novinare i poručio. “Da je utvrđeno da imamo prvog pacijenta kojem je potvrđen koronavirus, koji se nalazi u Zagrebu. On je u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Riječ je o mlađem čovjeku, blaži je oblik bolesti, on je izoliran i njegovo stanje je za sada dobro‘‘.Ministar zdravstva Vili Beroš još je jednom upozorio da se radi o bolesti koja je po svojoj kliničkoj slici slična običnoj gripi.”Ne očekuje se veći pobol ili veće komplikacije od sličnih infekciji gripe. Zdravstveni sustav je spreman i napravit ćemo sve da radimo na sigurnosti zdravlja naše nacije.”

Podsjetimo, tijekom protekle noći u KBC Rijeka smješteno je devet radnik koji su došli iz Italije, a njihovi rezultati još se očekuju. Jedan od njih također pokazuje znakove bolesti, rekao je ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac.

“Taj pacijent koji ima simptome nalazi se u izolacijskoj jedinici. Inače, uzorci svih pacijenata poslani su u Zagreb.” Međunarodna zračna luka Zagreb već je počela s provođenjem mjera zaštite putnika i zaposlenika. Na graničnim prijelazima prema Sloveniji također je pojačan zdravstveni nadzor. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je da će u kruzerske luke biti upućene posebne upute vezano uz situaciju s koronavirusom dok su vozači kamiona koji voze prema Italiji preporuke već dobili.”Još uvijek nemaju upute u ovom trenutku, ali će ih dobiti. Sigurno kad prvi brod bude došao da će biti određenih mjera koje će morati Lučke uprave provoditi. Koordinirat ćemo to sa stožerom na nacionalnoj razini i spuštat ćemo to kapilarno dolje.”

Komentiraj