KORONAVIRUS U SAMOSTANU: Od 12 časnih sestara u Đakovu 10 je pozitivnih

Covid-19 pojavio se i u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu, potvrdila je za Radio Đakovo provincijalna poglavarica sestra Valerija Široki.

„Da, istina je, u nedjelju poslije podne tri sestre dobile su temperaturu, javili smo se odmah našoj doktorici koja je izvijestila epidemiologa, jučer smo išle na testiranje i od 12 sestara nas je 10 pozitivnih”, izjavila je za Radio Đakovo provincijalna poglavarica sestra Valerija.

Iz preventivnih razloga zatvoren je od jutros i Dječji vrtić Sunčev sjaj Nazaret.

„Da, svakako, to nam je bilo odmah prvo, također će biti zatvoren i Centar Amadea da drugi ne budu izloženi jer ni same ne znamo na koji način došlo do kontakta s Covidom 19, ali, evo, imali smo možda neke susrete u kojima je iz nekih razloga očito došlo do zaraze. Sestre su bile savjesne i od prvih dana bile smo jako u tim mjerama, baš da se pridržavamo sve i sada končano smo mislile bit će sve u redu i krenut ćemo u ljeto, međutim, ipak nije tako. Sestre su na oprezu, više su predane molitvi, i od danas je samoizolacija za svaku sestru, nemamo više ništa apsolutno zajednički, prekidamo sve naše zajedničke točke. Jednostavno moramo biti oprezni dok ne vidimo daljnja postupanja što se tiče testiranja samostana”, pojasnila je provincijalna poglavarica sestra Valerija Široki.

Zatvorena je i samostanska crkva u kojoj se mise ni ranije nisu održavale zbog Covida 19, dodaje sestra Valerija.

„Mi mise za vjernike nismo imali ni ranije, naša je samostanska crkva bila zatvorena što se tiče misa. Imali smo na otvorenom misu, jednu smo imali misu zadušnicu kad smo prošli tjedan prvi put otvorili samostansku crkvu, a proslava doživotnih zavjeta je bio drugi trenutak kada je bila otvorena crkva, ali samo za sestre i za uzvanike tako da je bio mali broj, ali, evo, dovoljno da ne znamo odakle i kako, ali smo zaražene”, kaže provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara svetog Križa u čijem samostanu u Đakovu se nalazi oko 180 sestara.