KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: U 24 sata 18 novooboljelih – uvedene neke zabrane

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 18 novooboljelih. Ministar Vili Beroš rekao je kako su svi s blagim simptomima. U Hrvatskoj je trenutno aktivan 71 novi slučaj.

Podsjećamo, do sada je ukupno zabilježeno 2.317 osoba pozitivnih na koronavirus. Dosad su se oporavile 2.142 osobe, a preminulo je 107 osoba.

U Hrvatskoj se sada nalazi 205.000 turista, a nitko nije zaražen, objavio je Beroš.

Zabranjuju se posjeti korisnicima domova i izlazak korisnika iz domova u Zagrebačkoj županiji, Zagrebu, Osijeku i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ukidaju se posjete bolesnicima u Osijeku, Splitu i Zagrebu. Uvodi se testiranje zdrvstvenih radnika koji se vraćaju iz zemalja u kojima je lošija zdravstvena situacija.

Marija Bubaš
Marija Bubaš

Marija Bubaš iz HZJZ-a rekla je da to ne znači da će se u tim bolnicama obustaviti redovne kontrole.  Svi zdravstveni djelatnici moraju nositi maske.

Na pitanje je li koronavirus oslabio, profesorica prof. Alemka Markotić rekla je da se o tome može kalkulirati, ali da nema medicinski utemeljenih podataka da je tome tako. Kao visoko rizična navela je obiteljska okupljanja.

Rekla je da se koronavirus najčešće prenosi u uredima, gdje u malom prostoru sjedi veći broj ljudi, a nema prirodne ventilacije, u restoranima i u autobusima.

O granicama i eventualnom zatvaranju ministar Božinović je rekao:

“Radimo sve kako bi gospodarska aktivnost se nastavila. Važan nam je dolazak turista.

Španjolska se danas otvorila za sve turiste iz EU, iako jučer imaju preko 300 novih slučajeva i 7 umrlih. Njemačka je postavila kriterij na 50 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je puno više nego što je kod nas”.

Komentiraj