KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: Samo jedna novooboljela osoba – kada je kraj epidemije?

Imamo 1 novoboljelog u posljednja 24 sata, ukupno slučajeva 2222.

Umrla je ženska osoba na području splitsko-dalmatinske županije, 1923. godište.

Ukupno je 95 mrtvih u Hrvatskoj. Oporavljenih je ukupno 1869.

Novinari su podsjetili kako je Slovenija rekla da je kraj epidemije, te pitali kada će to biti u nas.

“Proglašavanje epidemije ili završetka se po novom zakonu provodi na način da HZJZ daje prijedlog ministru, a Vlada donosi odluku. To je jedna procjena koja se analizira”, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

dgovorio je i na pitanje oko izbora: “To je pitanje za DIP, a na za Stožer. Kada dobijemo pitanja od DIP-a onda ćemo se sjesti i odgovoriti o prijedlozima”, kazao je Capak. “Kada DIP uputi zahtjev napravit ćemo epidemiološki okvir”, ponovio ja Capak na pitanje novinara. “Ja ne znam što će DIP tražiti od nas”, dodao je.

Novinari su pitali i zašto se ne vrati rad nedjeljom, a odgovorio je opet Capak:

“Mi smo već nekoliko puta pričali o tome zašto je nedjelja neradni dan. Jer smo produžavanjem radnog vremena preko tjedna dobili više sati, i trebali sm onaći balans. Da spriječimo virus da se širi, svaki dan na tu vagu stavljamo mjere koje imamo i mogućnosti balansiranja. Htjeli smo na drugoj strani rasteretiti tu mobilnost. Nedjelja je dan kada mogu duže vremena i više boraviti u shopping centrima jer su slobodno, i smatrali smo da bi nedjelja bila dan koja će izbalansirati to… Mi smo tražili od APIS-a da temeljem fiskalnih računa nam da informaciju kojim danom se najviše prodaje,m i to je petak. Svi rekordi u zadnjih 10 godina su padali petkom. Mi smatramo da smo postigli taj balans.

Ministar Božinović je poručio da, s obzirom na dobru epidemiološku situaciju, više nema potrebe za svakodnevnim konferencijama te da će sljedeća biti u ponedjeljak 18. svibnja. Kroz vikend će biti izdano pismeno priopćenje o epidemiološkoj slici.