KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: Nema preminulih – evo što ministar kaže o slučaju u Splitu

U protekla 24 sata u Hrvatskoj imamo 11 novih slučajeva, ukupno 2207, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Postotak pozitivnih je 4,65. na resporatoru je 11 bolesnika. Oporavljenih iz bolnica ima 693, što je 9 više nego jučer, što je za 24 više nego jučer.

Beroš je potom rekao o slučaju u Splitu gdje su bili zamijenjeni identiteti pacijentica:

“Kao što znate u KBC Split dogodio se propust. Zamijenjeni su identiteti dviju bolesnica, od kojih je jedna i preminula. Ravnatelj me obavijestio o istom. Posjetio je ožalošćenu obitelj i izrazio joj sućut. Ovo što se dogodilo u Splitu velik je i bolna propust, izražavam žaljenje i duboku sućut. Za ovavak propust se mora utvrditi odgovornost. Pokrenut je unutarnji nadzor i pokrenuo zahtjev za razrješenjem. Inspekcija Ministarstva zdravstva danas će započeti proceduru. Očekuje nalaze inspekcije, o utvrđenom ćete biti obaviješteni”.

Zbog zamjene pacijentica ravnatelj bolnice Julije Meštrović stavio mandat na raspolaganje.

Capaka su novinari upitali o tome hoće li stvarno građani iz samoizolacije na izbore, ali je za odgovor uskočio ministar Božinović, koji je rekao:

“O izborima odlučuje politika, za organizaciju izbora je zaduženo izborno povjerenstsvo, a što se tiče Stožera, odnoson HZJZ-a, dat će svoje stručno mišljenje kad budu pitani. Pravila koja postoje postoje. To nije pitanje o kojemu možemo sada razgovarati. Izbori nisu raspisani, sabor nije raspušten, DIP se nije javio da traži mišljenje, to je sve što ćemo sada reći”.

Budući je nekoliko novozaraženih doletjelo zrakoplovbom iz Frankfurta novinari su pitali i o tom događaju.

“2.5 letom iz Frankfurta u Zagreb je stiglo 74 osoba. Među njima je bilo više radnika Đure Đakovića koji su se vraćali iz Švedske. Sada imamo ukupno 9 radnika koji su oboljeli, koji su uglavnom iz Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Imamo i tri putnika, iz Siska, Zadra, i Istre koji su pozitivni. Neki putnici su već kontaktirani i testirani, do nekih se još nije uspjelo doći.. ”