KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: Imamo 76 novozaraženih, porast nije neočekivan – kaže Bubaš

U Hrvatskoj je 76 novozaraženih koronavirusom, izvijestila je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš za N1 televiziju.

Izvor: Media servis

“To je porast, nije neočekivan, puls terena govori da možemo očekivati takav jedan blagi porast”, rekla je Bubaš dodavši da su povećanju broja slučajeva pridonijela okupljanja raznih vrsta i nepridržavanje mjera.
Što se tiče uvođenja novih mjera?

“Razmišlja se da se uvede obaveza kontaktiranja uzvanika i podsjeti ih se da ako imaju bilo kakve smetnje, da na dan dolaska izmjere temperaturu i ako je imaju da ostanu kod kuće, jer treba paziti i ponašati se odgovorno, jer naglasak je na odgovornom ponašanju, a ne na restrikcijama”, rekla je Bubaš za N1 televiziju.

Istaknula je da epidemiološka slika u Hrvatskoj nije katastrofalna, ali i da se ljudi ne pridržavaju ni dosad propisanih mjera. Dodala je da je Hrvatska jedna od zemalja gdje se najmanje nose maske, a da istraživanja pokazuju da čak i nošenje platnenih maski sprečava širenje zaraze i za do 30 posto.

“Ako je točno da će nas najesen pratiti epidemija, da će klinička slika biti i teža, zašto ne bismo razmišljali i o maskama i u zatvorenom i na otvorenom?”, upitala je Bubaš.