KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: 11 je novozaraženih – umrle tri osobe

Nacionalni stožer objavio je da je u Hrvatskoj 11 novooboljelih, ukupno 2187 zaraženih koronavirusom.

“U posljednja 24 sata je testirano 668, postotak pozitivnih je 4,87. Nalažalost, od jučer su preminule tri bolesnice u bolnici u Koprivnici 25., 31. i 35. godište s kroničnim bolestima. Ukupno je preminulih 90. Na respiratoru je 13 osoba. 36 je oporavljenih od jučer”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Donesena je odluka o nužnoj epidemiološkoj mjeri na Braču – odnosi se na zabranu kretanja, zabranu okupljanja… Primijenjuje se režim od prije 27 travnja”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je najavio i nova popuštanja mjera:

“Prvo je to odluka kojom se omogućava okupljanje do 40 osoba, umjesto do 5 osoba kao što je bilo dosad, potom omogućava se rad nacionalnih parkova, trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata. Rad teretana, sportskih cenatara od 13. svibnja, a otvaranje bazena od 18 svibnja. Stavlja se izvan snage odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka. U slučaju epidemiološke procjene odluka o propusnicama se može opet aktivirati”, rekao je Božinović.

Potom je dodao kako se ponovno uspostavlja međugradski cestovni i željeznički prijevoz putnika. “Otvaraju se autobusni i željeznički kolodvori. Sa svim ovim odlukama mi ulazimo u novu fazu s kojom se reaktivira najveći dio djelatnosti”.

Napomenuo je i kako moram biti svjesni da se radi o novom normalnom koje je različito od onog na što smo navikli.

“Nemamo usporednih pokazatelja da možemo reći sve će biti kako smo zamislili. Sve što smo postigli, postigli smo zajedno. Sve što nam slijedi, ovisit će o svima nama. Moramo biti solidarni, moramo zajedno djelovati i biti odgovorni”, rekao je Božinović.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!