KORONAVIRUS NE MIRUJE: Potvrđen deseti slučaj zaraze u Hrvatskoj – vozač kamiona

Podijelite članak

U Hrvatskoj je još jedna osoba zaražena koronavirusom. Sada smo na 10 zaraženih, a koronavirus ne prestaje se širiti planetom i izazivati strah, ali i probleme u svakodnevnici.

Izvor: Media servis

Iako je epidemija usporila, u Kini rast slučajeva oboljelih bilježe Italija, Iran i Južna Koreja. Njemački ministar zdravstva poručuje da imamo posla s pandemijom, a ekonomske institucije nastoje ublažiti gubitke.

U Hrvatskoj je otkriven deseti slučaj zaraze koronavirusom obavijestio je javnost ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za medije. Otkriva da se muškarac, inače vozač kamiona, vratio sa sjevera Italije.

“S obzirom da je tijekom jučerašnjeg dana razvio vrlo blage simptome, testiran je i pozitivan. To je deseti bolesnik kod kojeg je potvrđena infekcija koronavirusom u Republici Hrvatskoj. U ovom trenutku u tijeku je 266 testiranja, 9 ih nije gotovo, tj. u izradi je, ali nema nekih kliničkih pokazatelja koji bi sugerirali da će ubrzo biti novih pozitivnih.”

Ravnateljica infektivne bolnice Alemka Markotić o stanju pacijenata. “Za sad su dobro, većina ih nema simptome. Od onih koji su bolesni, dvoje u Rijeci, prvi bolesnici, imaju temperaturu i dalje i pod povećanim su kliničkim nadzorom. Svi ostali su asimptomatski ili s blagim oblikom bolesti, uključujući bolesnika kojeg smo danas potvrdili.”

Svi kontakti desetog zaraženog bit će stavljeni pod nadzor, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.”Prema našem naputku, za one za koje se pokaže da imaju simptome odmah će biti organizirana dostava uzoraka u Infektivnu kliniku i sve ostalo što je potrebno će biti obavljeno.”

Na pitanje razmatra li se da se u Hrvatskoj proglasi epidemija, ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da se prvo proglašava opasnost od epidemije. ‘‘To je administrativna mjera koja omogućuje ministru mobilizaciju svih zdravstvenih resursa, omogućava mu premještaj zdravstvenih radnika po potrebi i olakšava mu posao.”

U susjednoj Italiji raste broj zaraženih. Njih je već više od 2500, dok ih je 80 podleglo bolesti. Nakon što je objavljena vijest o zatvaranju škola i fakulteta do sredine ožujka. Talijanska ministrica demantirala je vijest i rekla da će se o tome odlučiti u narednim satima. Ministar turizma Gari Cappelli ponovno je komentirao utjecaj koronavirusa, li i migracija na turističku sezonu.

“Naravno da ta dva slučaja, korone i izbjegličke krize, sigurno može utjecati, sutra preksutra, ali dobro je da se to, u slučaju korone, u početku u Hrvatskoj dobro kontrolira. Što se tiče izbjegličke krize, mislim da smo se svi školovali od 2015. nadalje kao treba, što dalje i mislim da ćemo svi znati kako se tome oduprijeti.”

U Kini je zaraza usporila zahvaljujući drastičnim mjerama vlasti i broj slučajeva pao je treći dan zaredom. U obližnjoj Južnoj Koreji traje borba s obuzdavanjem. Zaraženih je preko 5 tisuća, a umrlo je 32. U Iranu je stanje slično onom u Italiji, 2300 zaraženih i 77 mrtvih. Virus je neizbježna tema i u Saboru. Goran Beus Richembergh iz GLAS-a upozorio je na odluku HZZO-a o pokrivanju troškova izolacije građana koji su dužni prijaviti boravak u područjima najpogođenijim koronavirusom.

“Upozoravamo da je maksimalni limit te vrste nakada 4200 kuna mjesečno, što znači da za dva tjedna izolacije, tj. karantene slijedi visina naknade od 2100 kuna. Mnogim ljudima, koji imaju puno veće plaće, to je apsolutno neprihvatljivo i neisplativo i upozoravamo na situaciju u kojoj se pretpostavlja kako dobar dio ljudi, koji je boravio u visoko rizičnim zonama, naprosto neće prijaviti.”

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn kaže da je virus dosegao razinu pandemije, ali da u Njemačkoj nije na vrhuncu. Njemačke vlasti zabranile su izvoz medicinskih maski i rukavica. Dok dijelovi Unije bilježe različite stupnjeve pojavnosti virusa, prva zaražena osoba zabilježena je u jednoj instituciji EU, a odmah zatim i druga. Svjetska banka namijenila je 12 milijardi dolara pomoći zemljama u razvoju da se suprotstave epidemiji, a Svjetska zdravstvena organizacija je, između ostalog, savjetovala ljudima da izbjegavaju plaćanje gotovinom kako bi izbjegli mogućnost zaraze.

Komentiraj