KORONAVIRUS: Na jesen se očekuju nove mjere – hoće li biti i kazni za nenošenje maski?!

U Hrvatskoj je jučer potvrđen 61 novi slučaj zaraze koronavirusom.

Aktivnih slučajeva sada je 586, od toga je 121 oboljeli na bolničkom liječenju, a na respiratoru je 8 pacijenata. U samoizolaciji je trenutno nešto više od 2 000 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, gostujući na Novoj TV, rekao je kako će najesen sve biti teže kontrolirati te da će sigurno donositi nove odluke.

Na pitanje o mogućem uvođenju kazni zbog nenošenja maski, Capak kaže da se o tome razmišlja kao o nekoj krajnjoj mjeri, ali da kažnjavanje nikad nije donijelo dobroga.

“Kažnjavanje radi otpor i nikad nije donijelo dobroga. Tamo gdje treba mjere ćemo pooštriti. Ima li policajac ovlasti da vas natjera da masku stavite? Ne bih znao, nisam pravnik, ali postoje inspekcije koje se time bave”, kaže.

Capak odgovara: “O tome se razmišlja kao o nekoj krajnjoj mjeri, ako bude potrebno takvu ćemo odluku donijeti. Našu epidemiološku situaciju smatram dobrom, trebamo paziti na mjesta gdje se ljudi više okupljaju. Na jesen će to sve biti teže kontrolirati i sigurno ćemo morati donositi nove odluke, vezano i uz maske, i uz distancu, i uz ponašanje u zatvorenom prostoru“, kaže Capak i dodaje:

”U ovom trenutku veći su nam problem noćni klubovi, o svadbama sada ne razmišljamo”, kaže o mjerama kojima se ograničava broj gostiju na svadbama.

Apelirao je na sve da se pridržavaju mjera te da se partija na otvorenom.

“Mi apeliramo na sve da se pridržavaju mjera i da se partija na otvorenom. Mi smo pojačali mjere na način da civilna zaštita i inspekcije razgovaraju s vlasnicima, neki su odlučili samo vanjski dio otvoriti, neki uopće nisu otvorili. Razumni su”, rekao je.

Kazao je da će se razgovarati o sankcijama za održavanje partija na Zrću.

Komentiraj