KORONAVIRUS JENJAVA: U Hrvatskoj od 27. svibnja kreću svadbe i domjenci

Epidemija koronavirusa u Hrvatskoj polagano jenjava. Od jučer su u zemlji potvrđena tri nova slučaja, a jedna osoba je preminula. Iako Nacionalni stožer civilne zaštite više ne zasjeda svakodnevno u 14 sati, da je situacija povoljna, ministri su potvrdili na današnjoj sjednici Vlade.

Danas je 87. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata zbilježena su tri nova slučaja zaraze, a novooboljeli su iz Osječko-baranjske i Koprivničke-križevačke županije. Nažalost, od Covida-19 preminula je jedna osoba. Od 25. veljače, u našoj zemlji koronavirusom se zarazilo 2237 osoba, 1987 je ozdravilo, a 97 preminulo. Na današnjoj sjednici Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da smo u kratkom vremenu učinili nemoguće te da i dalje ostanemo odgovorni i poštujemo fizičku udaljenost.

“Broj oporavljenih je svakodnevno veći od broja novozaraženih. Svjetska zdravstvena organizacija jučer je objavila da je u posljednja 24 sata zabilježeno 106 tisuća novooboljelih što je najviše u jednom danu od izbijanja pandemije novog koronavirusa. Ta nas činjenica upozorava da nema mjesta popuštanju opreza. Štoviše, popuštanje mjera u nas, jača odgovornost svakog pojedinca za održavanje ostvarenih povoljnih rezultata”, rekao je Beroš.

Rigorozne epidemiološke mjere počele su popuštati prije 25 dana, a s obzirom na izuzetno malen broj novozaraženih posljednjih dana, prema novim preporukama u školama može biti i do 20 učenika. Premijer Andrej Plenković:

“Molim sve osnivače da u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja rastumače nove okolnosti ne samo u komunikaciji s ravnateljima, profesorima i učiteljima nego i s roditeljima te da se u novim okolnostima shvati da treba iskoristiti ove tjedne koje su pred nama te da unatoč ovim nepredviđenim okolnostima naši učenici imaju mogućnost biti u razredima i dobivati obrazovanje u metodološkom smislu kako je izvorno i predviđeno.”

No, resorna ministrica Blaženka Divjak poručila je da će škola na trećem ići do daljnjeg.

“Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je uvjete koji kažu da su škole jednako sigurne kao i roditeljski domovi ako govorimo o djeci i u tom smislu je predviđeno da se škole otvore za sve učenike. Znači, to je velika razlika u odnosu na prije dva tjedna. Učenici bi trebali biti u školama, a škole trebaju osigurati uvjete za prihvat svih učenika”, objasnila je Divjak.

Kada je zdravstveni sektor u pitanju, Beroš je istaknuo da se ukidaju radovi u timovima, osim u onim jedinicama koje rade s Covid-19 pacijentima.

“Jučerašnji zdravstveni podaci pokazuju da smo na 63,65% izvršenja u polikliničkom radu u odnosu na isti dan prošle godine, što je s obzirom na nove okolnosti rada uvjetovanih epidemiološkom situacijom i više nego očekivano. Svi navedeni rezultati osiguravaju postepeni povratak zdravstvenog sustava na puni opseg rada”, objasnio je Beroš.

Dozvoljen je ulazak građana zemlja Europske unije u Hrvatsku, a stanovništvo “trećih zemalja”, osim izuzetno, u zemlju ne može ući do 15. lipnja, podsjetio je ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović.

buffet, prijem, domjenak

“Broj novozaraženih u svijetu raste, čak puno više nego ranije. Mi imamo povoljnu situaciju i da bismo zadržali tu povoljnu situaciju, svi moramo biti odgovorni”, smatra Božinović.

Vlada je iz ovogodišnjeg proračuna odobrila milijun eura financijske pomoći za borbu protiv pandemije koronavirusa. Ministar financija Zdravko Marić:

“I to Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u iznosu od 600 tisuća eura te UN Ccovid-19 Response & Recover Multipartner Trust Fondu u iznosu od 400 tisuća za globalnu borbu protiv bolesti Covid-19. Donirana sredstva usmjerit će se na financiranje istraživanja u dijagnostici, liječenju na pronalasku cjepiva protiv novog SARS-Cov-2 virusa te jačanje sustava javnog zdravstva.”

Premijer je još jednom ponovio da je Hrvatska u ovoj epidemiji brzo reagirala te spriječila veće negativne posljedice.

“To jest širenje zaraze limitirali – i broj zaraženih i broj umrlih sugrađana, zaista na jednu mjeru koja je komparativno gledano vrlo dobra. Poduzeli smo snažne mjere za poticanje gospodarstva i oporavka, da je to sve izuzeto od pakta o stabilnosti i rasta to je bilo ranije, ali ove izvanredne okolnosti idu prema svima pa ono što rade svi, radimo i mi”, zaključio je Plenković na sjednici Vlade.

Plenković je najavio da će sutra biti predstavljene novosti vezane uz kulturu i turizam.

Dodajmo da dobre vijesti stižu za one mladence koji svoje svadbe nisu odgodili – od 27. svibnja vjenčanja, proslave i domjenci ponovno se mogu održavati – u zatvorenom prostoru može biti do 100, a otvorenom do 300 osoba. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradit će detaljne preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom.