KORONA ZAKLJUČALA JAVNE KUĆE: Bordeli i dalje zatvoreni – radnice se bune

Bordeli u cijeloj Njemačkoj zatvoreni su već skoro četiri mjeseca zbog pandemije. Radnice u prostituciji i vlasnici bordela više nemaju razumijevanja za ovu mjeru te provjeduju.

Život se konačno mora vratiti u bordele – s tim zahtjevom su u subotu navečer stotine radnica u prostituciji i vlasnika bordela izašli na protest u četvrt crvenih fenjera u Hamburgu. Na nekima od transparenata je pisalo: „Mi smo profesionalci za higijenu“ i „Seksualni rad ne smije ići u ilegalu zbog korone“.

„Odlično je što se mladi ljudi politički angažiraju za ovu stvar“, rekla je za Deutsche Welle Johanha Weber iz strukovnog udruženja za erotske i seksualne usluge. Prema njenim riječima, dugo su imali razumijevanja, ali ga više nemaju – pogotovo jer je u susjednim zemljama ponovo omogućen rad bordela.

„U Švicarskoj je prostitucija već četiri tjedna ponovo dozvoljena i nije bilo slučajeva korone u vezi sa posjetama bordelu“, naglašava Weber. U Nizozemskoj stvari ponovo funkcioniraju od početka srpnja. U Austriji također, doduše uz obavezno nošenje maske.

Nerazumijevanje vlada i jer su, kako kažu, dozvoljene druge usluge koje zahtijevaju tjelesnu blizinu, poput masaže, posjeta sauna ili tetoviranja.

U Nemačkoj ima 33.000 registriranih seksualnih radnica. Ipak, vjeruje se da je i dalje mnogo više ilegalne prostitucije pa se procjenjuje da se ukupno oko 400.000 žena bavi ovim poslom. Većina potječe iz istočne Europe, mnoge su žrtve trgovine robljem.