KORONA SE BOJI IZBORA: Liječnici ne stoje iza otvaranja granica – kaže Šmit

Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, gostovala je na N1 televiziji i ustvrdila kako nakon izbora očekuje porast broja zaraženih, a zbog odluke MUP-a da svim hrvatskim državljanima dopusti ulazak u zemlju na dan izbora, bez ikakvih epidemioloških kriterija.

“Imali smo takvu situaciju i na prošlim izborima i iza toga skok broja zaraženih koji nitko iz politike nije povezao s nekontorliranim ulaskom velikog broja ljudi. Epidemiolozi su to zabilježili brojevima. Matematika je egzaktna znanost.

Mislim da se mnogo podilazi politici u ovim problemima s pandemijom. Očekujem da će opet za tri tjedna doći do porasta broja zaraženih. Nismo mi liječnici oni koji kontroliraju političke okvire”, rekla je Šmit za N1.

Na pitanje je li riječ o političkoj odluci kaže: “Liječnici ne stoje iza nje i ne bi preporučili takav nekontrolirani ulazak.”

Podsjetit ćemo kako su iz MUP-a poručili da se dolazak u Republiku Hrvatsku iz trećih država u svrhu glasovanja smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga, uz preduvjet da osoba ima pravo glasovanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj te će se na takve putnike primjenjivati iznimka od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske u smislu posjedovanja BAT ili PCR testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19.

Ovom prilikom podsjećamo da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, poručili su iz MUP-a.