KORAK DO ŠTRAJKA: U Zagrebu veliki prosvjed medicinskih sestara i tehničara

Veliki prosvjed medicinskih sestara, tehničara i nezdravstvenog osoblja održat će se u 11 sati na zagrebačkom Zrinjevcu. Ako se u Vladi ogluše na njihove zahtjeve o povećanju koeficijenata za 10 posto za sve zaposlene u zdravstvu, za lipanj najavljuju i štrajk.

Izvor: Media servis

Jučer je u Ministarstvu zdravstva održan sastanak sa sindikalnim predstavnicima. Nije ih primio ministar zdravstva Vili Beroš, već državni tajnik Tomislav Dulibić. Predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak:

“S naše strane smo otvoreni, uvijek bili i prije ovoga, ali izgleda da drugu stranu nešto koči. Pitam se što ih koči da nas pozovu na ozbiljan razgovor o problemu zbog kojeg smo mi nažalost na ulici i pred svojim ustanovama.”

Ministar zdravstva Vili Beroš u međuvremenu je rekao kako su sestrama i tehničarima povećali osnovice prvo za dva, a zatim i za četiri posto. Povećali su i dodatke za odgovornost i posebne uvjete rada, a ispravili su, ističe i jednu povijesnu nepravdu.

“(…) Iz 2012. godine kada je SDP-ova vlada smanjila koeficijente sestrama za četiri posto. Povećan je dakle, koeficijent za određene kategorije sestara od 3 do 5,8 posto. To je najbolji dokaz da ova vlada i ministarstvo razmišljaju o materijalnom statusu svih djelatnika.”

Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi kaže kako je istina da su im povećana određena prava. No, istovremeno ističe da su čak i s tim povećanjima bili potplaćeni.

“Nitko ne osporava ovo povećanje koje je, ali ako i dalje imamo ispod minimalne plaće onda znači da su ta povećanja znatno manja u odnosu na ono što bi trebalo biti. Te plaće su i do sada, prije ovih znatnih povećanja, bile jako niske.”

Na prosvjedu se, prema najavama, očekuje između 500 i tisuću ne samo medicinskih sestara i tehničara nego i nezdravstvenog osoblja. Svi oni traže jednak tretman kakav su imali i liječnici te očekuju povećanje plaća za 10 posto.