KONTRA “67 JE PREVIŠE”: Pavić ide s trećim spotom – koštat će nas milijun kuna

Podijelite članak

Inicijativa ‘67 je previše‘ u desetom je danu kampanje prikupljanja potpisa za referendum, kojim žele vratiti dob za odlazak u mirovinu na 65 i smanjIti penalizaciju za prijevremenu mirovinu.

Izvor: Media servis

Do 13 sati prikupili su 247 835 potpisa s čime nisu posve zadovoljni. Krive loše vrijeme, ali i Vladine spotove koje smatraju ‘antireferendumskima‘.

Inicijativa ima još pet dana vremena prikupiti potrebnih 373.568 potpisa. “Optimistični smo, ali i oprezni” rekla je Mirela Bojić koordinatorica Inicijative.

“Vrijeme nam nije naklonjeno. Nadamo se da će biti bolje, ali prognoze nisu najsjajnije. Očito je dio ljudi nasjeo na propagansu ili kampanju Vlade RH u vezi mirovinske reforme. Mi im s ovog mjesta poručujemo samo jedno – da se ne boje, jer se nemaju čega bojati”, rekla je Bojić.

Više od 175 tisuća, ili otprilike svaki sedmi korisnik ima povlaštenu mirovinu. Zbog toga je ministar Pavić i došao do nerealnih podataka o prosječnom radnom stažu, kaže članica Inicijative Ana Milićević Pezelj,

“Ako netko od 17 milijadi tzv. ‘rupe u mirovinskom sustavu‘ nije spreman reći da je riječ o više od 6 milijardi troška tranzicijskog nastajanja drugog mirovinskog stupa i da 5,5 milijardi kuna iznose nepokriveni troškovi mirovina po posebnim propisima, onda taj netko manipulira podacima.”

U Vladinim spotovima komunicira se da zahtjevi sindikata znače manje mirovine i 45 milijardi kuna duga djeci i unucima. Milićević Pezelj kaže – to je čista laž.

“Jedina je razlika trošak od 200 milijuna godišnje, koji se odnosi na smanjenje penalizacije. Ovaj drugi dio, ključni, koji se odnosi na smanjivanje dobi na 65 godina, uopće nije riječ o dodatnom zaduživanju i trošku, već je Vlada napravila određene projekcije da na mirovinu plaća dvije godine manje.”

Ustavni sud u utorak bi na svom redovitom stručnom sastanku trebao zatražiti od Vlade očitovanje o tomu koja je svrha kampanje.

“Što god Ustavni sud sutra rekao – šteta je napravljena”, rekla je Miličević Pezelj.

U razgovoru za Media servis, ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić, rekao je da Vlada ima pravo informirati građane.

“Troškovi ove zadnje faze, trećeg spota, bit će oko milijun kuna. Kampanja je u potpunosti transparentna. Za prethodnu fazu sindikatima smo poslali svu dokumentaciju, sve izvode, sve račune…Tako ćemo napraviti i nakon ove faze”, rekao je ministar Pavić.

Komentiraj