KONAČNO RJEŠENJE: Ako Milanović predloži Dobronića, mi ćemo ga podržati

“Proteklih mjeseci vidjeli smo da se na pogrešan način pokušava prikazati izbor predsjednika VS-a kao spas i reformu hrvatskog pravosuđa”, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka parlamentarne većine.

“Naravno da to nije točno. Predsjednik VS-a ima ovlasti u organizaciji rada Suda, ne dodjeljuje predmete, ne sudi, ne predlaže i ne donosi propise. Reformu pravosuđa provodi Vlada, u tri segmetna. U fokusu reforme pravosuđa je smanjenje broja neriješenih postupaka, skraćenje trajanja postupaka i jačanje profesionalnosti sudaca”, rekao je premijer dodavši da je Vlada uvela transparentnost u sustav pravosuđa te učinila procese bržima i učinkovitijima i da je u tome bit reforme pravosuđa.

“Suci su proteklih mjeseci bili sustavno omalovažani i blaćeni. Zbog takvog ozračja smo dobili kritiku od strane EK-a”, kaže premijer, kako prenosi N1.

Plenković je rekao da je Radovan Dobronić iznio dobar prijedlog programa, ali da je to napravio i sudac Mrčela. Prema njegovim riječima iz Odbora se moglo čuti da su obojica zavrijedili pozitivnu ocjenu na glasanju.

“Mi kao Vlada i vladajuća stranka, nismo sve ovo vrijeme imali osobu koja je bila naš kandidat. Bitno je to ponoviti”, rekao je Plenković.

“Sutra ćemo pozitivnim ocijeniti nastupe i Dobronića i Mrčele. Većina želi vratiti fokus na stvarne probleme”, zaključio je predsjednik Vlade.

Na pitanje koga će HDZ podržati, Plenković je rekao da je važno razjasniti proceduru.

“Sutra će Odbor za pravosuđe glasati za svakoga od pet kandidata. Pozitivnu ocjenu će dati Odbor za pravosuđe. Ta informacija se upućuje Predsjedniku RH, potom Milanović šalje svog kandidata. Ako Milanović tada pošalje Dobronića, onda ćemo ocijeniti pozitivnim Dobronića. Ne pratite….”, rekao je Plenković.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!