KONAČNO PRED SUDOM: Nisam zločinac, jedini zločin je ovaj prema meni – kaže kapetan Dragan

dragan vasiljković, kapetan dragan

Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, na splitskom Županijskom sudu počinje suđenje za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima.

U sudu i oko suda vide su visoke mjere sigurnosti. Nakon što mu je pročitana optužnica, na pitanje osjeća li se krivim, rekao je “Apsolutno ne!”

Nakon što mu je pročitana optužnica, Vasiljković je rekao: “Nisam zločinac, jedini zločin je ovaj prema meni. Optužnica je toliko komična, bezočna i bezobrazna. Nikad nije trebala biti dignuta. Agresiju na Jugoslaviju počinili su domaći izdajnici i strani plaćenici. Ti su sad branitelji, a ja sam sad agresor. Tu nešto nije u redu”.

“Stvarno sam volio Jugoslaviju. Svi smo bili Jugoslaveni. Odgajan sam na filmovima Veljka Bulajića. Jadransko more bilo je moje more, kao što je danas vaše. Zamislite, sudija, da vam neki zlotvor sada uzme more. Agresiju na Jugoslaviju počinili su domaći izdajnici i strani plaćenici. Oni su sad branitelji, a ja agresor. Tu nešto nije u redu”, obrazlagao je Vasiljković svoje viđenje Domovinskog rata.

Podsjetimo, tereti ga se da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Stavlja mu se na teret da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio je plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

U napadu su uništeni civilni objekti, stanovništvo je natjerano u bijeg, pljačkana je imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar. Vasiljković se desetak godina skrivao u Australiji pod drugim identitetom, a izručen je Hrvatskoj početkom srpnja 2015.

Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

Zanimljivo je kako njegov predmet broji nevjerojatnih 40 tisuća stranica.