KONAČNO ODLUKA: Karadžiću se izriče presuda – tužitelj traži doživotnu kaznu

radovan Karadžić

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda u Haagu donijelo je odluku, koju potpisuje predsjedavajući sudac O-Gon Kwon, a koja glasi: “Izricanje presude u slučaju Karadžić održat će se u četvrtak, 24.  ožujka u 14 sati u sudnici 1.”

Podsjećamo kako je Karadžić uhićen u srpnju 2008. godine, nakon višegodišnjeg skrivanja pod lažnim identitetom “doktora Dabića”, a tjedan dana kasnije izručen je Haagu.

Optužnicom Haaškog tužiteljstva tereti ga se za likvidacije, ubojstva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane radnje i ostale zločine počinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima – nesrpskom stanovništvu u Bosni i Hercegovini tijekom rata u toj bivšoj jugoslavenskoj republici.

Optužen je i za masakr više od sedam tisuća muškaraca i dječaka u Srebrenici te granatiranje Sarajeva.

“Pokolj u Srebrenici u lipnju 1995., u kojem je likvidirano više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dječaka, jedna je od crnjih stranica u povijesti čovječanstva”, rekao je među ostalim tužitelj Alan Tieger, na početku suđenja Karadžiću 2009. godine.

Tužiteljstvo je za nekadašnjeg čelnika bosanskih Srba u završnim riječima u rujnu 2014. zatražilo kaznu doživotnog zatvora. (t. b.)

Komentiraj