KOMUNIKOLOG TANTA: Škoro je opet nastojao biti jedan “narodski pajdo”

Nakon što se danima nagađalo, Miroslav Škoro je odlučio – ide u predsjedničku utrku. U svom obraćanju poručio je kako ne želi biti predsjednik fikus, ali i da želi povećati predsjedničke ovlasti.

Izvor: Media servis

Sada je službeno – Miroslav Škoro ide u utrku za Pantovčak. Odluku je objavio u videoporuci na službenom Facebook profilu.

“Hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret. Hrvatska treba osnaženje ustavnog položaja predsjednika Republike, zato sam donio odluku da ću se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske, a srž programa savez s narodom nasuprot vladavini stranačkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkog tijela”.

Najavio je kako će upućivanje inicijative za promjenu Ustava biti njegov prvi predsjednički potez.

“Ako tu inicijativu potrebna većina ne prihvati, predložit ću predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnog referenduma, ako on ne prihvati taj prijedlog pozvat ću građane na skupljanje potpisa za provođenje referenduma, a tada bi volio vidjeti onoga koji će pokušati izigrati volju naroda”.

Predstavljanje predsjedničke kandidature, za Media servis komentirao je komunikolog Ivan Tanta. Upozorava kako Škoro ipak zahtijeva prevelike promjene, evo i zašto:

“On prijeti nekim strukturalnim promjenama koje nemaju veze sa samom politikom, i bojim se da je ta vrsta populizma ona koja će ga vjerojatno i lansirati kao predsjednika, a onda će shvatiti da je predsjednik kod nas samo ceremonijalna javna funkcija i da nema nekakve velike mogućnosti da bilo što promijeni”.

Ističe kako u samom nastupu, Škoro već sada odskače od drugih.

“On je nastojao biti opet jedan “narodski pajdo”, nije bilo kravate, bila je sfumato pozadina, puna slika i knjiga, zlatnih ploča. Konkretan, jezgrovit, vrlo dikcijski točan i ispravan. Tu se nema što za reći, sadržajno bi se moglo elaborirat na ovaj ili onaj način”.

Smatrajući kako je nužno jačati i modernizirati Hrvatsku vojsku, Škoro je pokazao klasični element čvrste ruke, zaključuje Tanta.

“Nije spomenuo da će pojačati recimo ulaganje u zdravstvo u obrazovanje, u školstvo, rodiljne naknade, dakle demografija mu nije bitna, ali Hrvatska vojska mora biti najjača. A tko nama zapravo prijeti u ovom trenutku? Mislim da doista ima šanse postati predsjednik, ali nakon toga će krenuti triježnjenje”.

Osvrnuo se Škoro i na ranije izjave aktualne predsjednice:

“Jer bit će Hrvatska među najrazvijenijim zemljama EU i svijeta. To vam obećajem”.

Kao i SDP-ova predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića.

“Država koja je prepuštena slučaju je slučajna država”.

Pa poručio:

“Ja vam neću obećati da će Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu, ono što vam jamčim da ću sve svoje intelektualne i poduzetničke sposobnosti staviti u funkciju države. Za mene Hrvatska nije slučajna država i dokazat ću da je itekako uspješan projekt koji su ugrozili nesposobni političari”.

Grabar-Kitarović svoju kandidaturu neće objaviti do kolovoza, jer kako kaže u Knin na Dan domovinske zahvalnosti želi doći kao predsjednica, a ne kandidatkinja. Milanović je jučer na pitanje boji li se upravo Škore kao protukandidata, odgovorio:

“Nema tu straha, nadmetat ćemo se pa tko bude uvjerljiviji, tko bude jači.”