KOMENTARI O DOGOVORU HDZ – MOST: Milanka jesam, ali nisam vidoviti Milan – kaže Opačić

Milanka Opačić

U središnjici HDZ-a u tijeku je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke na kojoj bi se i formalno trebao potvrditi sporazum s Mostom o sastavljanju Vlade.

Nakon zajedničke izjave s Petrovom čelnik HDZ-a Andrej Plenković požurio je u središnjicu kako bi od stranačkih tijela dobio zeleno svjetlo za dogovor s Mostom.

“Očekujem angažman u daljnjim pripremama za formiranje sastava vlade. Činjenica da smo napravili upravo ono što smo se dogovorili 12. rujna, razgovori s Mostom i razgovori s nacionalnim manjinama i odradili smo sve ono što smo zajednički dogovorili i što sam predložio na prošloj sjednici”, rekao je Plenković.

Plenković se sada okreće odabiru budućih ministara u Vladi pri čemu će imati pravo veta.

“Onaj tko dobije mandat, sastavlja vladu i bira ministre. Je li istu proceduru prošao i gospodin Orešković? Sjećate li se? Ja kanim stati iza svakog budućeg ministra i bit će moj odabir oni tko će biti ministri”, kaže šef HDZ-a.

Hoće li Zlatko Hasanbegović ponoviti svoj mandat? “Vidjet ćemo sve, što se tiče ministara razgovarat ćemo idući tjedan. Imamo puno kvalitetnih ljudi za svaku funkciju u vladi. Ja se s tom temom uopće nisam bavio, svjesno i namjerno. Kao što sve radim metodološki, čisto i jasno tako ću raditi i taj posao idući tjedan”, rekao je Plenković.

Nije htio komentirati jesu li dosadašnji ministri zaslužili ostati na pozicijama, tek je poručio da očekuje prijedloge i da će onda razgovarati. Na pitanje o pojedincima unutar HDZ-a, koji su navodno nezadovoljni time što je sve Most dobio, odgovorio je protupitanjem.

“Ima li ime i prezime? Ako nema ima i prezime, onda ništa”, kaže Plenković.

O paketu koji je dobio Most nije želio govoriti Darko Milinović, tek je poručio.

“Ono što priželjkujem jest da odnosi budu takvi da HDZ nitko ne može ucjenjivati”, dodaje Milinović.

Sporazum HDZ-a i Mosta komentirao je još uvijek aktualni premijer Tihomir Orešković. Nada se da će nova Vlada biti stabilnija.

“Mislim da se gospodin Plenković pokazao da je čovjek koji ima iskustva i da traži stabilnost. Uvjeren sam da će biti puno drugačija suradnja između Mosta i HDZ-a, bit će partneri i provesti reforme koje su ključne za Hrvatsku. To je na kraju plus za Hrvatsku”, rekao je Orešković.

A misle li u oporbi da će ovo Vlada biti stabilna ? Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić.

“Jesam Milanka, nisam vidoviti Milan. Jako je teško znati kuda će to sve ići. Vidjet ćemo koliko će biti stabilno. Činjenica jest da u Saboru imamo ekipu koja je sklona pretrčavanju iz jednog tabora u drugi. Pretrčavanja već sad ima, bit će tako i u narednom periodu. Bit će velika trgovina i zanimljivo vidjeti državni proračun za 2017.”, rekla je SDP-ovka Opačić.

Šef HSS-a Krešo Beljak  zadovoljan je što su njihove odluke doprinijele do realizacije nove Vlade.

“U ovom trenutku najbitnije za Hrvatsku jest da je vlada na pomolu, da Most i HDZ to sve skupa dogovore. Ja im želim sreću i mislim da će to trajati četiri godine”, rekao je Beljak, a prenosi Media servis.

Komentiraj