KOMEMORACIJA ZA VALENTIĆA: Ti i vila Velebita vječno ćete živjeti

U Zagrebu je održana komemoracija u čast bivšeg hrvatskog premijera Nikicu Valentića koji je prošlog tjedna preminuo u 73. godini života.

Izvor: Media servis

Na komemoraciji su, uz Valentićevu obitelj, bili predstavnici Vlade i HDZ-a te brojni suci i poznati poduzetnici. Odvjetnik, poduzetnik, saborski zastupnik, ratni premijer – mnoga zanimanja obilježila su život istaknutog HDZ-ovca Nikice Valentića, no najpoznatiji je po svojoj ulozi u Vladi za vrijeme Domovinskog rata. “Nikica je bio balans između ljevice i desnice”, istaknuo je na komemoraciji književnik i Valentićev dobar prijatelj Ante Žužul.

“Kao da je Bog u tom povijesnom trenutku za predsjednika Vlade izabrao baš Nikicu Valentića koji je dobro poznavao snagu i slabosti i ljevice i desnice. On je kao premijer iz desne perspektive bio upitan, a iz lijeve neprihvatljiv. Nikica Valentić je znao da iz pepela prošlosti ne možemo graditi budućnost nego samo iz vatre. To je vatra ljubavi prema hrvatskom narodu i načelima njegove opstojnosti.”

Žužul je istaknuo da je Valentić uspješno proveo sve reforme zahvaljujući profesionalnim i etičkim stavom kojim je dobio povjerenje i ljevice i desnice.
“Nikica je imao briljantnu socijalnu inteligenciju s kojom je uspio izgraditi filozofiju ostvarenja političkih ciljeva – samozatajan, a uzgojit, egzaktan, a lirik, moderan atrakcionalist, hrabar, a susretljiv, tvrd kao kamen, a mekan kao suza.”

​Valentić je bio premijer u izazovnim vremenima – od 1993. do 1995. godine, a njegovu vladavinu obilježile su dvije najvažnije oslobodilačke akcije – Bljesak i Oluja, podsjetio je bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.

“Kojima je najveći dio Hrvatske oslobođen, a istočna Slavonija i Baranja su kasnije mirno reintegrirani. Nakon što je oslobođen Knin i kada se na Tvrđavi zavijorila hrvatska trobojnica Nikica Valentić je rekao predsjedniku Tuđmanu – moja misija je završena, ja idem. Svagdje je bio dosljedan pa i tome.”

Za vrijeme Valentićeve Vlade kuna, koju smo ove godine zamijenili eurom, postala je službenom valutom Republike Hrvatske. U manje od 1000 dana vladavine učinio je jako puno, naglasio je premijer Andrej Plenković.

“Cijeli njegov životni put, njegov javni angažman, njegova karijera, njegov doprinos, ali i njegova ostavština na određeni način su refleksija zbivanja s našim narodom u proteklih 70-ak godina. Sjećam se svog razgovora s njim nekoliko mjeseci prije nego sam postao predsjednik HDZ-a, a kasnije i predsjednik Vlade i savjeta koje mi je tada dao. Bili su izrazito korisni, britki, jasni, na neki način učvršćivali su motivaciju i želju za doprinosom.”

Financijska i gospodarska stabilizacija politička su ostavština Valentića koju usmjerava Plenković već sedam godina kao premijer i šef HDZ-a, zaključio je bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks.
“Zato opraštajući se od tebe, dragi predsjedničke Vlade Nikice, možemo, kao u onoj ličkoj pjesmi reći: Dragi Nikice, ti i vila Velebita vječno ćete živjeti.”

​Uoči komemoracije u Narodnom domu otvorena je Knjiga žalosti.