KOMEMORACIJA ZA PRALJKA: Tuđman ga nazvao ljudinom, a presudu uvredom

Izvor: Screenshot
Izvor: Screenshot

U punoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je komemoracija za Slobodana Praljka, koji je nakon osude u Haagu na 20 godina zatvora za ratni zločin u BiH počinio samoubojstvo. Nitko iz državnog vrha nije došao na komemoraciju, ali jest ministar branitelja Tomo Medved.

Izvješće: Media servis

Na pitanje je li došao kao privatna osoba, Medved je zamolivši za razumijevanje odgovorio. ”Odajmo dostojanstveno počast generalu Praljku”, rekao je Medved.

Nakon “Himne slobodi” koju je recitirao Dragan Despot i čitanje Praljkove biografije, uslijedili su govori njegovih prijatelja Stanka Sopte i Miroslava Tuđmana.”Ostala je tvoja rečenica koju je čuo cijeli svijet i koja će svijetu odzvanjati u ušima: ”Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu”. Ostaješ s nama, generale. Stojimo do kraja postrojeni na prijavak. Zore će i sutoni Herceg Bosne u sve dane s tobom živjeti.”, rekao je Sopta na kraju popraćen pljeskom pune dvorane.

“Nema tih riječi kojima možemo opisati ni nadoknaditi gubitak ljudine poput Slobodana. Zato mu nitko nije ravan. Njegov zadnji čin u haškoj sudnici nije bio teatralna gesta, njegova poruka kristalno je jasna: Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom je odbacio presudu koja je uvreda za samu pravdu i degradacija institucija međunarodne pravde”, rekao je Tuđman.”General Slobodan Praljak je s prijezirom odbacio presudu koja je iskoristila institut udruženi zločinački pothvat kao podvalu i manipulaciju s ciljem uskraćivanja prava Hrvatima na suverenost i ravnopravnost”, rekao je Tuđman.

Haško suđenje bh šestorici nazvao je “školskim primjerom kako ne voditi suđenje”, ”šaradom i iskrivljavanjem povijesnih istina”. Njegov govor također je ispraćen pljeskom. Ispred Generalskog zbora kao organizatora komemoracije od Praljka se oprostio general Pavao Miljavac.”Pao je za obranu svoje voljene domovine, kao vojnik, ratnik i general do svog zadnjeg daha. Poštovani generale, počivaj konačno zadužen u miru. I neka ti je lako sveto hrvatsko tlo”, rekao je Miljavac.

Na komemoraciju su došli i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić kao Praljkov suborac kako je rekao, Željko Reiner, Vladimir Šeks, Andrija Hebrang i Luka Bebić, Nadan Vidošević i drugi, među kojima i Marko Perković Thompson. Misa za Praljka bit će u 15 sati u crkvi Sv. Mati slobode na Jarunu.

Komentiraj