KOMEMORACIJA U VOĆINU: To je bio jedan od najgorih zločina u ratu – rekao je Pupovac

Komemoracijom u Voćinu Srpsko narodno vijeće obilježilo je tridesetu obljetnicu od zločina koji su se dogodili nad mještanima hrvatske i srpske nacionalnosti tijekom prosinca 1991. godine na tom području Slavonije.

Uz predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca bio je specijalni izaslanik srbijanskog predsjednika za rješavanje pitanja nestalih Veran Matić.

“Ovaj zločin ovdje bio je jedan od najgorih koji su se u prvim mjesecima rata dogodili i ostat će zapamćen po brutalnosti kao jedan od najgorih u ratu. Zato je naša dužnost da i na ovom mjestu i na drugim mjestima suosjećamo”, prenosi Media servis.

Na Facebook stranici Srpskog narodnog vijeća stoji:

Sjećanje za MIR / Milorad Pupovac

Prije 30. godina u Voćinu i širem području Virovitičko – podravske županije počinjeni su masovni i stravični zločini prema civilnom stanovništvu kako prema hrvatskom tako i prema srpskom.
Zločin prema civilima srpske nacionalnosti počinjen nekoliko dana kasnije i činjen nekoliko mjeseci nakon prvih masovnih zločina bio je iznimno okrutan. Većina ovih zločina dogodila se u toku jednog tjedna.
Zato smo danas ovdje da osudimo zločine i da se sjetimo patnji njihovih žrtava. Ovdje smo i zato da podijelimo suosjećanja sa svima – i našim sugrađanima Hrvatima i našim sunarodnjacima Srbima – koji i danas pate zbog gubitka svojih najbližih. Moralna snaga suosjećanja čini nas sposobnim da razlučujemo dobro od zla, herojstvo od zločinstva. I donosi nam MIR.

Danas smo ovdje i da ponovno iskažemo svoju privrženost suradnji za utvrđivanju sudbine nestalih. Kako onih koji su prije 30 godina nestali na ovom području tako i onih koji su nestali u kasnijim godinama i na drugim područjima Hrvatske. I kao što nas suosjećanje sa stradanjem drugih čini boljim, tako nas suradnja u potrazi za nestalim od neprijateljstva vodi prema partnerstvu, od održavanja ratnih osjećaja prema razvijanju osjećaja MIRA.

Ovaj krst podignut civilnim i nedužnim žrtvama srpske nacionalnosti u razdoblju 1991 – 1995, molitveni je simbol stradanja i molitveno mjesto sjećanja.

Ovo što pred njim izgovaramo izgovaramo zbog pokoja onih čijeg se stradanja sjećamo i zbog MIRA nas koji s tim sjećanjem trebamo živjeti.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!