KOMEMORACIJA U VARIVODAMA: Uz Pupovca i Miloševića prisustvovao i premijer Plenković

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Općina Kistanje održalo je u ponedjeljak u Varivodama kraj Kistanja komemorativni skup za devetoro srpskih civila ubijenih u tom selu 28. kolovoza 1995. godine.

Skupu je, osim članova srpske zajednice među kojima su bili predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, prisustvovao i premijer Andrej Plenković, piše N1.

“Ubijalo se u drugim mjestima u okolici Knina”, rekao je Pupovac, spomenuvši nekoliko desetaka civila i ratnih zarobljenika koji su ubijeni.

Nakon Pupovca govorio je i Plenković. Rekao je da je u Varivodama počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, usprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih djelovanja. “Kao predsjednik hrvatske Vlade duboko žalim zbog toga i izražavam vam sućut zbog smrti pripadnika vaše obitelji”, poručio je Plenković.

Okupljeni su se potom uputili u selo Gošić gdje je također održan komemorativni skup za žrtve ubojstava počinjenih 27. kolovoza 1995.

Podsjetimo, gotovo dva mjeseca nakon Oluje, 28. rujna 1995., ubijeno je devet mještana Varivoda: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84). Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.

U Gošiću kod Kistanja 27. kolovoza 1995. ubijeno je sedam starijih osoba: Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56), a desetak dana ranije ubijen je i Gojko Ležaić (65).

Svi ubijeni bili su civili, a u selu ni ranije niti u vrijeme ubojstava nije bilo ratnih aktivnosti. Do danas nitko nije osuđen za te zločine.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević ponovio je na svom profilu na Facebooku status koji je objavio na današnji dan 2018.

Svi oni koji su ostali u Varivodama, na svojim su kućama izvjesili bijele krpe: znak da su tu u svojim kućama ostali i…

Gepostet von Boris Milošević am Samstag, 29. September 2018
Komentiraj