KOMARICA KOD OREŠKOVIĆA: Vlasti Republike Srpske onemogućavaju obnovu kuća Hrvata

franjo komarica

Tehnički premijer Tihomir Orešković primio je danas u Banskim dvorima, mons. dr. Franju Komaricu, biskupa banjalučkog.

U priopćenju poslanom iz Banskih dvora ističe se da je Biskup Komarica posebno govorio o problemima Hrvata u Republici Srpskoj, odnosno Banjalučkoj biskupiji, gdje vlasti Republike Srpske onemogućavaju obnovu kuća Hrvata koji se žele vratiti, čime se sprječava njihov povratak, prenosi Media servis.

Današnja situacija hrvatske populacije u entitetu Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, rekao je, postaje sve dramatičnija.

Preostali domicilni Hrvati, kojih je oko 5 posto od njihove predratne populacije, uglavnom su ljudi starije dobi za koje se sve poratne godine brine gotovo isključivo Caritas Banjalučke biskupije. Dodao je da nema skoro nikakve političke i pravne pomoći.

Upoznao je premijera Oreškovića s nekim osobito važnim pitanjima, u kojima bi institucije Republike Hrvatske mogle učinkovito pomoći poboljšanju teške životne situacije i osiguranju sigurnije i dostojnije budućnosti tamošnjim Hrvatima.

Premijer Orešković istaknuo je da je sustavna skrb o Hrvatima u Bosni i Hercegovini Ustavna, ali i moralna, obveza svake hrvatske Vlade i da će ta pomoć i dalje biti prioritet. Rekao je i da će Vlada Republike Hrvatske dati punu potporu ulasku Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, što je posebno važno pitanje radi stabilnosti i razvoja Bosne i Hercegovine.

Jedan od načina te potpore bit će i zajednička suradnja na projektima od zajedničkog interesa, za koje je moguće povući sredstva iz europskih fondova, a koji imaju za cilj bolji život Hrvata u Bosni i Hercegovini, istaknuto je u priopćenju.

Komentiraj