KOMARCI PRIJETE SVIJETU : Obama traži od Kongresa novih 1,9 milijardi za borbu protiv Zika virusa

barack obama

Barack Obama, američki predsjednik, traži od Kongresa da se izdvoji 1,9 milijardi dolara za sprečavanje širenja virusa zika u SAD i Latinskoj Americi.

U svom zahtjevu Obama od Kongresa traži i fleksibilnost u korištenju sredstava koja su preostala u fondu za borbu protiv ebole iz 2014. godine, kako bi se također pomoglo borbi protiv zike, virusa povezanog s teškim oštećenjima fetusa.

Naime, istaknuti Republikanci u Kongresu su Bijeloj kući već bili poručili da je sredstva za borbu protiv zike najlakše naći ako se iskoristi dio od oko 2,7 milijardi dolara, koji su bili namijenjeni borbi protiv ebole, a do sada nisu potrošeni.

Predsjednik Obama piše u zahtjeu da će 1,9 milijardi dolara, koje traži, biti potrošeni na istraživanja novih cjepiva i boljih dijagnostičkih sredstava. Dio je namijenjen i za veću podršku Portoriku i drugim američkim teritorijama gdje su potvrđeni slučajevi zaraze zikom.

Podsjećamo kako se virus zika vrlo brzo proširio iz Brazila, gdje je ugrozio na tisuće ljudi, posebno trudnice, ali su ga komarci donijeli i na područje Djevičanskih otoka, Portorika i Američke Samoe. (t. b.)