KOLARIĆ O OBNOVI: Plenković zna reći da je Zagrepčanin, pa sam očekivao više pomoći

Branko Kolarić, v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a i koordinator SDP-a za I. izbornu jedinicu, danas je na konferenciji za medije, u povodu četiri godine od razorna potresa u Zagrebu, poručio da Vlada Andreja Plenkovića blokira obnovu privatnih zgrada i kuća Zagrepčana te da se bez promjene vlasti na državnoj razini Zagrepčani neće tako skoro vratiti u svoje domove.

„Prije četiri godine Zagreb je zahvatio covid, a onda i razoran potres. Katastrofe gotovo biblijskih razmjera! Vrijeme straha danas je zamijenilo vrijeme ljutnje, jer nakon četiri godine, tek je manji dio privatnih zgrada i kuća obnovljeno. Napominjem da je obnova domova i stanova građana u nadležnosti Vlade, jer 80 posto te obnove financira država, a 20 posto Grad. Upravo ta obnova ide nedopustivo presporo. Vlada Andreja Plenkovića se prema glavnom gradu ponaša maćehinski, jer HDZ s državne razine blokira obnovu stanova Zagrepčana. HDZ se hvali da je obnovljeno tri tisuće objekata, no od toga je samo 300 konstrukcijskih obnova, u stvarnosti još 3.200 privatnih objekata čeka na obnovu. Građani Zagreba žive kao izbjeglice u svome gradu, jer se ne mogu vratiti doma“, naglasio je Kolarić.

Za usporedbu je iznio podatke o obnovi javnih zgrada za koje je zadužena gradska vlast. Od 207 javnih zgrada obnovljeno je 177, mahom škola, vrtića, a još tridesetak se dovršava. „Andrej Plenković prigodno zna reći da je Zagrepčanin. Očekivao sam stoga od njega da će puno više u pomoći Zagrepčanima, ako stvarno voli Zagreb. Ali očito treba i promjena vlasti na državnoj razini da bi se pokrenula obnova privatnih domova građana. Nakon 17. travnja SDP će s partnerima formirati Vladu koja će čvrsto prionuti obnovi Zagreba. Bez promjene vlasti tisuće Zagrepčana će još dugo biti izbjeglice u vlastitom gradu! Pozivam Zagrepčane da nam se pridruže u subotu 23.ožujka u 11 sati na glavnom kolodvoru i kažu DOSTA JE! Rijeke pravde dolaze. GLAVU GORE, ZAGREBE!“, poručio je Branko Kolarić.

„Europska unija je vrlo brzo reagirala, ali HDZ-ova Vlada ne brine za Zagreb, nego kad vide EU novac, samo se s tim novcem poigraju, pa sad imamo niz istraga koje vodi EPPO.

Ali, građani će zapamtiti kako se Andrej Plenković odnosio prema Zagrebu nakon potresa, gdje su životi građana ugroženi“, poručila je i potpredsjednica zagrebačkog SDP-a i zastupnica u Skupštini Grada Zagreba, Tanja Sokolić. „SDP je odlučan u svom stavu da građani Zagreba, koji su prošli kroz traumu potresa, zaslužuju bržu i učinkovitiju obnovu svojih domova. Kao SDP, najavljujemo da ćemo, kada osvojimo vlast na predstojećim parlamentarnim izborima, s državne razine ubrzati obnovu i završiti je u najkraćem mogućem roku. Obnova Zagreba bit će prioritet našeg djelovanja“, rekla je Sokolić.

Predsjednik Središnjeg savjeta zagrebačkog SDP-a, arhitekt Damir Ljutić, ukazao je na promašaje u obnovi: „Pokazalo se da odgovornost Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića u obnovi Zagreba nije na razini koju s pravom građani glavnog grada Hrvatske očekuju. Tužna je činjenica da je jedan ovakav tragičan događaj ostao potpuno neiskorišten kao povod da se riješe nužne, hitne potrebe građana za sigurnim životom, i da se unaprijedi ukupna kvaliteta života kroz cjelovitu urbanu obnovu koja će razumjeti prije svega socijalnu komponentu, probleme financiranja ali i onu koja se tiče unaprjeđenja graditeljskog fonda. Propuštena je prilika da Grad učinimo boljim mjestom za život. Umjesto toga, Vlada je gubila dragocjeno vrijeme gradeći paralelni sustav Zakonu o gradnji, zakomplicirala umjesto pojednostavnila procedure, neadekvatno organizirala sustav financiranja što nas je dovelo do točke u kojoj se sada nalazimo. Previše naših sugrađana ni četiri godine nakon potresa ne mogu se vratiti svojim domovima ili pak žive u nesigurnim građevinama“, istaknuo je Ljutić.

Četiri godine od potresa u Zagrebu vodstvo zagrebačkog SDP-a simbolično je održalo konferenciju za medije na uglu Petrinjske i Đorđićeve ulice gdje je žrtva ovog potresa, Anamarija Carević izgubila život u 15.-oj godini. Gubitak mladog života podsjeća na dubinu tragedije koja je zadesila Zagreb i na važnost ubrzanja obnove kako bi se osigurala sigurnost i stabilnost za sve građane. Nedaleko od mjesta na kojem se održala konferencija za medije srušila se i skela postavljena na zgradi oštećenoj u potresu, što je također pokazatelj koliko spora obnova bez ispravnog nadzora ozbiljno ugrožava sigurnost građana Zagreba, napominju iz SDP-a.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!