KOLAPS NA JADRANSKOM MOSTU: Nedopustivo je četiri trake svesti na jednu – kaže struka

Ovoga su vikenda počeli radovi na rekonstrukciji Jadranskog mosta na kojem se sada četiri prometna traka spajaju u jedannu što i špici stvara stravičnu gužvu.

Bova je prometna situacija stvorila ogromne kolone na Jadranskom, ali i ostalim mostovima koji nisu uspjeli rasteretiti protočnost. I tako će trajati do završetka radova koji su predviđeni krajem lipnja.

Uz to što negoduju građani, struka tvrdi da se to nije smjelo dogoditi.

“Ja bih rekao da je gotovo nevjerojatna razina indolencije koju ova gradska uprava prikazuje prema potrebama građana, prema potrebama za mobilnosti. Mislim da ovo što se danas dogodilo je nedopustivo. Mislim da ovako nešto je mogao predvidjeti bilo tko tko se bavi prometom. Svesti četiri prometne trake na jednu koja vodi prema Gradu je nešto što se iz aviona vidi da će izazvati prometni kolaps”, rekao je za RTL Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

Na pitanje kako se to moglo spriječiti odgovara: “Moglo se spriječiti planiranjem. Ovakve situacije se moraju dobro isplanirati, moraju se iskomunicirati s građanima. Privremena signalizacija mora biti puno bolje postavljena. Alternativni pravci označeni, što naravno ništa nije napravljeno. Uz to, na samom mostu je bilo moguće napraviti dvije prometne trake u smjeru grada. Naravno u koliko vas nije briga za građane, onda se događaju ovakve situacije. Izazivanje ovakvog kolapsa, gospodarskog troška grada Zagreba je neshvatljivo”, poručuje Ševrović.

I sam svjestan kolapsa Krunoslav Tepeš, pomoćniko pročelnika za ceste Grada Zagreba, najavljuje i hitne promjene na bolje:

“Nova regulacija prometa koju očekujemo da se implementira tijekom narednog tjedna ostvarit će se povećanje protočnosti duž samoga Jadranskog mosta tako da će se postojeće tri prometne trake izvršiti korekcija samih njihovih širina. Dobit ćemo dvije prometne trake u svakom smjeru čime ćemo ostvariti jednoliku distribuciju duž sjevera i juga. Na uštrb teretnog prometa morat ćemo napraviti redistribuciju njihovog kretanja”, rekao je za RTL.