KOD NJIH NEMA PRIZIVA SAVJESTI: Najveći broj pobačaja na zahtjev

Broj pobačaja u Hrvatskoj ponovno raste. Izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže da ih je 2017. bilo oko 6000, a prošle se godine broj popeo za 1000.

Takozvani “pobačaji na zahtjev” čine jednu trećinu, ali zbog priziva savjesti u pojedinim bolnicama velike su razlike u regijama.

U Splitu imamo tek svaki deveti pobačaj na zahtjev, u Zagrebu svaki četvrti, dok je u Rijeci svaki drugi bio legalno inducirani medicinski pobačaj.

“U našoj bolnici svi ginekolozi obavljaju pobačaje, nitko nema priziv savjesti. Iako on vrijedi kako na nivou cijele zemlje, tako i za našu ustanovu. Svatko tko želi, slobodan je dati priziv savjesti na takav zahvat”, rekla je za RTL Danas zamjenica pročelnika Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka Tea Štimac.

U KBC-u Rijeka puno pravo na to imaju i primalje. “Nijedna primalja na Klinici za ginekologiju nema priziv savjesti glede pobačaja”, kaže glavna sestra Zavoda za ginekologiju KBC-a Rijeka Iva Keglević.

To je jedan od osnovnih razloga zašto je baš u Rijeci zabilježen najveći broj pobačaja na zahtjev. U riječkom KBC-u već je četiri godine dostupan i pobačaj tabletama.

Komentiraj