KOALICIJA ZA PREMIJERA: U Kninu Milan Bandić predstavio svoju vladu – pogledajte tko su ministri

Milan Bandić, Knin

U Kninu je u četvrtak predstavljena prva sjednica buduće Vlade kojom je predsjedao #Premijer Milan Bandić. Nakon intoniranja državne himne, minutom šutnje odana je počast svim poginulim braniteljima, a potom se uvodnim riječima obratio premijer Bandić.

„U ovoj se prostoriji pisala povijest. Ovdje su predsjednik Tuđman i generali planirali završne operacije za oslobađanje Hrvatske. Da nije bilo politike pomirbe prvog predsjednika, mi nikada ne bi imali slobodnu domovinu. Danas, da bi pobijedili u domovinskom miru, moramo ponovno osloboditi Hrvatsku. I to osloboditi od neznanja, nekompetencije, podobnosti, poslušnosti, podjela, lažnih obećanja, ispraznih rješenja i bipolarne političke scene koja je nanijela puno zla ovom narodu. Tuđman je na kraju rata rekao: Obnovit ćemo Hrvatsku, ali će nam trebati vremena da zacijelimo duševne rane. Nažalost, nije bio u pravu jer u materijalnom smislu, nismo napravili gotovo ništa“, naglasio je #Premijer Bandić.

Nakon Premijerovog uvodnog izlaganja ministri nove Vlade predstavili su glavne smjernice rada po ministarstvima, a Vlada je nakon toga prihvatila prvih deset odluka.

Prihvaćena je Odluka o Ustroju Vlade Republike Hrvatske i sjedištima ministarstava. Ovom odlukom sjedište Ministarstva branitelja bit će u Vukovaru, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova sa sjedištem u Puli, Ministarstvo poduzetništva i obrta sa sjedištem u Čakovcu, Ministarstvo obrane sa sjedištem u Kninu, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture sa sjedištem u Splitu, Ministarstvo poljoprivrede sa sjedištem u Osijeku, Ministarstvo turizma sa sjedištem u Dubrovniku te Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša sa sjedištem u Rijeci.

Jednoglasno je prihvaćen Prijedlog izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, a kao treća točka Dnevnog reda donesena je uredba o naknadi troškova za kupovinu udžbenika za osnovnu i srednju školu za 2016./2017. godinu.

Prihvaćena je i uredba o statusu majke odgojiteljice kojom se omogućava majkama s troje i više djece dobivanje naknade za svoj rad te je prihvaćena Strategija gospodarskog razvoja RH. Prihvaćena je i uredba o obnovi gradova Vukovara i Knina.

Kao što je najavljeno i prije same sjednice, donesena je i uredba o subvencioniranju dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima i dodatcima na najniže mirovine, kao i uredba o pomoći građanima s blokiranim računima.

Prihvaćena je Uredba o pomoći građanima s blokiranim računima te je prihvaćen i prijedlog mjera za očuvanje zdravlja i zaštitu okoliša stanovnika Slavonskog Broda i okolice.

Donesena je i odluka o reformi državne uprave kojom se uklanjaju administrativne zapreke i birokratski pristup u radu državne uprave.

ČLANOVI VLADE

Milan Bandić, Knin 1

Premijer
Milan Bandić

Potpredsjednik Vlade RH
Prof. dr. sc. Ljubo Jurčić

Potpredsjednica Vlade RH
Jelena Pavičić Vukičević

MINISTARSTVA REPUBLIKE HRVATSKE

Ministarstvo uprave
Andrea Šulentić

Ministarstvo zdravlja
Prof. dr. sc. Mladen Bušić

Ministarstvo pravosuđa
Matea Topić

Ministarstvo branitelja
Miodrag Demo

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije
Mirela Glavaš

Ministarstvo poduzetništva i obrta
Mirka Jozić

Ministarstvo unutarnjih poslova
Marijan Tomurad

Ministarstvo obitelji, mladih i demografske obnove
Romana Galić

Ministarstvo financija
Slavko Kojić

Ministarstvo gospodarstva
Prof. dr. sc. Ljubo Jurčić

Ministarstvo obrane
Stjepan Sučić

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
Dr. sc. Pavle Kalinić

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike
Milivoj Špika

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture
Prof. dr. sc. Sanja Steiner

Ministarstvo poljoprivrede
Jurica Šoić

Ministarstvo turizma
Martina Bienenfeld

Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša
Radimir Čačić

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
Prof. dr. Slobodan Prosperov Novak

Ministarstvo kulture i zaštite prirode
Mr. sc. Milana Vuković Runjić