KLIČKO O CRNOM SCENARIJU: Građani Kijeva bez struje i vode – mogli bi se privremeno iseliti

Kijev se suočava s mogućim nestankom struje i prekidima u mreži za opskrbu vodom i grijanjem koji su uzrokovani ruskim udarima, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko za ukrajinsku državnu televiziju.

– Stanovnici glavnog grada trebali bi stvoriti zalihe i razmotriti privremeno iseljavanje, rekao je Kličko u subotu navečer.

Opisao je to kao najgori mogući scenarij. – Činimo sve što možemo da osiguramo da stvari ne dođu do ovoga, rekao je.

– Ali želimo biti otvoreni. Naši neprijatelji čine sve što mogu da ostave ovaj grad bez grijanja, bez struje i bez opskrbe vodom ukratko, tako da svi umremo, rekao je kijevski gradonačelnik, javlja HRT.

Procijenio je da je u gradu oko tri milijuna ljudi, uključujući 350.000 interno raseljenih osoba.

Kijev pokušava stabilizirati svoju elektroenergetsku mrežu povremenim isključivanjima koja ostavljaju dijelove grada u mraku na nekoliko sati i postavlja 1000 manjih toplana u slučaju da padne mreža za grijanje.

Kličko, poznat kao bivši svjetski boksački prvak, optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi uništiti Ukrajinu kao naciju.

– Putinu ne trebamo mi Ukrajinci. Treba mu regija, treba mu Ukrajina bez nas.

Rusija je 24. veljače pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu i od tada je četiri regije na jugu i istoku proglasila dijelom ruskog teritorija.