KLIČKO GRAĐANIMA KIJEVA: Ne snimajte kretanje vojske, ne pomažite neprijatelju

Rat na istoku Europe ne jenjava niti 26. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu. Broj žrtava raste, kao i broj osoba koje su izbjegle iz zemlje.

Izvor: Media servis

Sve je više gradova pod paljbom, a stanje je najgore u Mariupolju. Dok se iščekuje novi krug pregovora, ukrajinski predsjednik odbio je ultimatum ruske vojske.

Ne predajemo Mariupolj, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i tako odbio ultimatum Rusa da preda grad za koji se vodi žestoka borba. Rekao je da ne vjeruje ruskim humanitarnim obećanjima da će civilima osigurati siguran izlazak ako vlast potpiše pisani pristanak za predaju.

“Blokada Mariupolja u povijesti će ostati zapamćena kao ratni zločin. To što su okupatori učinili od mirnog mjesta užas je koji će se pamtiti stoljećima.”

Osim u Mariupolju broj poginulih civila raste i u glavnom gradu Kijevu gdje je najmanje osam osoba izgubilo život u raketiranju shopping centra.

Gradonačelnik Vitalij Kličko: “Zbog požara nakon zračnih napada u glavnom gradu uočava se zagađenje zraka. Zato ne otvarajte prozore. A kada izlazite van – zaštitite svoja pluća maskom FFP2.

Apeliram na Kijevljene da ne snimaju i ne postavljaju video zapise kretanja vojne opreme i kontrolnih prijelaza. Ne pomažite neprijatelju.”

Nakon što je objavljeno da je u granatiranju oštećen spremnik amonijaka u tvornici umjetnih gnojiva na istoku Ukrajine, lokalne vlasti javile su da su službe uspjele zaustaviti istjecanje. Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je da je u mjestu Rivne, 300 kilometara zapadno od Kijeva, s dva projektila pogodilo centar za obuku. Vijesti o granatiranju stižu i iz Odese, dok na jugu Rusi pokušavaju okružiti Mikolajiv.

Ruski i ukrajinski pregovarači trebali bi danas nastaviti pregovore putem video veze. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da napredak u pregovorima nije dovoljan za izravan kontakt između predsjednika Vladmira Putina i Volodimira Zelenskog, kao i da nije u skladu s razvojem situacije. Još uvijek se očekuje reakcija ruske strane na ukrajinsko odbijanje ultimatuma.

Svoje domove je u Ukrajini napustilo više od 10 milijuna ljudi – dio ih je pobjegao iz zemlje, a dio je otišao u druge dijelove Ukrajine. Dobra je vijest da humanitarnu pomoć Ukrajini i dalje šalju šalju brojne zemlje, a među njima je i Kina. Izraelska delegacija krenula je za Ukrajinu gdje će uspostaviti humanitarnu terensku bolnicu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Віталій Кличко (@vitaliyklitschko)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Віталій Кличко (@vitaliyklitschko)