KINEZI DRUGI PUT U 3. MAJU: Još nema konačne odluke – u Uljaniku se dijele otkazi

Podijelite članak

Drugi posjet kineske delegacije Hrvatskoj i riječkom brodogradilištu 3. maj završio je kao i prvi – čeka se konačna odluka, odnosno zeleno svjetlo, a svi se nadaju uskoro.

U Uljaniku se i dalje dijele otkazi, a situacija nije bolja ni u 3. maju.

Jučer je u Uljaniku otkaz dobilo još 200-tinjak radnika, među njima su i deseci bivših trećemajaca koji su bili zaposleni u tvrtkama grupacije koje su otišle u stečaj. Slijedom toga, otkaz je dobio i direktor 3. maja Edi Kučan.

“Da vam kažem, među tih 60 sam i ja. Inače sam bio zaposlenik Uljanik brodogradilišta tako da sam potpisao raskid ugovora o radu. Ne znači to ništa za mene, ja sam u otkaznom roku u kojem ću odraditi sve što treba za ovo trgovačko društvo”, rekao je Kučan.

Ipak, to ga nije omelo da više sati provede na sastanku s kineskom delegacijom. Evo kako je ocijenio sastanak. “Mogu reći da su bili izvanredno kvalitetni tehnički razgovori. Prošli smo cijeli proces od početka od projektiranja, sve do izgradnje broda. Očito se vidi da ljudi koji su došli dobro poznaju brodograđevnu djelatnost”.

Potom su se predstavnici tvrtke China Shipbuilding Industry Corporation u Zagrebu ponovno sastali s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom. Ministar je naglasio da postoji velika šansa za suradnju s Brodarskim institutom, kao i da je delegacija zadovoljna onime što im 3. maj može može ponuditi.

“Da bismo imali palac prema gore ili dolje razgovara se menadžmentom. Danas smo imali posjetu 14 inženjera najvećeg svjetskog brodograditelja koji su u petosatnom sastanku u 3. maju razmjenjivali iskustva o tome što 3. maj može i što je spreman ponuditi tržištu”, rekao je Horvat.

Ipak, nakon sat vremena sastanka, konačnu odluku Kineza nije htio prejudicirati. “Ono što je konkretno dogovoreno, izvješća koja će ići od strane ove stručne ekipe prema menadžmentu ići će u prilog da potencijala za suradnju ima. Kakva će konačna odluka menadžmenta biti, siguran sam da ćemo saznati vrlo skoro”, rekao je Horvat.

Dodajmo da je na Trgovačkom sudu u Rijeci novo ročište o stečaju 3. maja zakazano za 5. lipnja.

Komentiraj