KINESKA TERAPIJA: Ublažite razne tegobe običnom kockicom leda

Imate povremene glavobolje? Možda patite od PMS-a i nesanice? Imate poremećaje u radu štitnjače i osjećate pad energije? Spomenute tegobe, ali i brojne druge, možete ublažiti stavljanjem obične kockice leda na vrat.

To nije nikakva novost u liječenju, već je sastavni dio drevne kineske medicine, točnije akupunkture i akupresure, piše Alternativa za Vas. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, na vratu, točnije na samom udubljenju gdje se glava spaja s vratom, nalazi se jedna točka koja se naziva „feng fu“ ili „sklonište vjetra“.

Njezinom stimulacijom možete djelovati na razna oboljenja i zdravstvene probleme, što u svom radu koriste i brojni terapeuti.

Ta se točka, naime, nalazi na korijenima vratnih živaca C1 i C2, koji su odgovorni za kontrolu opskrbe krvi većine organa u tijelu, uključujući simpatički živčani sustav, oči, glavu i hipofizu, koja, među ostalim, upravlja i radom štitnjače.

Osim što vam može pomoći kod PMS-a, glavobolje i stresa, ova terapija dobar je izbor čak i ako imate višak celulita ili ste pak skloni učestalim prehladama. Kinezi smatraju da feng fu terapija zapravo pomaže revitalizaciji i pomlađivanju cijelog organizma tako što ga vraća u njegov prirodni fiziološki balans.

Feng fu terapija – kako i koliko često se primjenjuje

Da biste izveli ovu terapiju, sve što trebate jest leći na trbuh te si na točku feng fu na vratu staviti kockicu leda, najbolje u zatvorenoj zip vrećici ili krpi (dobro je da koža nije u izravnom dodiru s ledom).

Oko vrata zavežite šal kako se led ne bi micao i ostavite da djeluje 20 minuta. Za to vrijeme ne morate ležati, možete i sjediti ili pak lagano šetati.

Kod redovite primjene kockice leda na ovoj točki, primijetit ćete da se osjećate sve bolje i da imate više energije.

Za još bolje rezultate, ovu terapiju provodite dvaput na dan, najbolje ujutro prije doručka i navečer neposredno prije spavanja.

Napomena: nakon što stavite kockicu leda na vrat, prvo ćete osjetiti hladnoću u tijelu, no nakon 30 do 40 sekundi osjetit ćete kako se toplina počinje kretati prema vašoj feng fu točki.

Foto: Freepik.com

Dobrobiti kineske terapije ledom

1. Ublažava glavobolju i simptome PMS-a

Ako ste skloni glavobolji, ova bi vam terapija mogla pomoći. Osjet hladnoće na vratu potiče tijelo da počne lučiti endorfine, koji su svojevrsni prirodni analgetici koje tijelo samo stvara.

Stimulacijom feng fu točke možete ublažiti i razne druge bolove, poput zubobolje, te smanjiti upalne procese kod reumatoidnog artritisa.

Uz pomoć ove terapije možete smanjiti i neugodne simptome PMS-a, poput menstrualnih grčeva.

2. Smanjuje stres, podiže raspoloženje te poboljšava san

Ova kineska terapija djeluje relaksirajuće te smanjuje mišićnu napetost.

Zahvaljujući tome, pomaže i kod nesanice. Njezinom redovitom primjenom svakako ćete produbiti san i poboljšati njegovu kvalitetu.

Budući da pomaže lučenju endorfina, hormona zaduženog za dobro raspoloženje, odlična je za sve one koji pate od tjeskobe, pojačanog stresa i napetosti.

Prvih nekoliko dana nakon što počnete primjenjivati ovu terapiju ledom možete osjetiti laganu euforiju upravo zbog otpuštanja hormona sreće u krvotok.

3. Potiče rad probavnog sustava

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, djelovanjem na feng fu točku na vratu moguće je potaknuti i rad probavnog sustava.

Osim što ova terapija ublažava stres i napetost, koji nepovoljno utječu na probavu, ona usto i aktivira stanice u samom probavnom sustavu i jetri.

4. Ublažava simptome poremećaja u radu štitnjače

Ako vam štitnjača stvara probleme, svakako isprobajte ovu terapiju.

Premda biste na štitnjaču trebali djelovati i prehranom i uzimanjem minerala, poput joda ili selena, i ovu jednostavnu, ali efikasnu kinesku terapiju mogli biste uklopiti u prirodni način liječenja štitne žlijezde.

5. Može ublažiti astmu i regulirati krvni tlak

Preko feng fu točke možete ublažiti i neugodne simptome astme, ali i druge tegobe dišnog sustava.

Ova točka djeluje i na krvni tlak, pa vam ledena terapija može pomoći i kod stanja kao što su hipertenzija ili hipotenzija.