KIM JONG-UN: Mi smo odgovorna nuklearna država i nećemo prvi upotrijebiti nuklearno oružje

Kim Jong-un, sjeverna koreja

Kim Jong-un, sjevernokorejski lider izjavio je tijekom prvog kongresa vladajuće Radničke partije u posljednjih 36 godina, da njegova zemlja neće prva uporabiti nuklearno oružje, osim ako ne bude povrijeđen njezin suverenitet.

“Naša republika je odgovorna nuklearna država koja, kako smo i ranije isticali, neće prva upotrijebiti nuklearno oružje, osim ako agresivne neprijateljske snage upotrebe nuklearno oružje da bi povredile naš suverenitet”, istaknuo je Kim u obraćanju.

Dodao je da će Sjeverna Koreja “iskreno ispunjavati svoje obaveze na polju nuklearnog razoružavanja i raditi na ukidanju nuklearnog oružja u svijetu”.

Spreman je raditi, rekao je, i na planu poboljšanju odnosa a “neprijateljskim” državama.

Prerma mišljenju nekih agencija to na neki način predstavlja diplomatski preokret, kada je sve veći pritisak na službeni Pyongyang  zbog nedavno sprovedene nuklearne probe i testiranja raketa dugog dometa.

Kim Jong-un je rekaoi kako je spreman unaprijediti i normalizirati odnose sa zemljama koji su prema njima neprijateljske, ako one budu poštivale suverenitet Sjeverne Koreje i pristupe joj na prijateljski način.

Pozvao je i na intenzivnije razgovore s Južnom Korejom, u cilju ublažavanja nesporazuma i nepovjerenja između dvije zemlje.

Apelirao je i na SAD da se ne miješa u među-korejska pitanja.

Najavio je i petogodišnji plan za razvoj nerazvijene sjevernokorejske privrede, koji će se početi primjenjivati ove godine.

Najvažnije je u tom planu unapređenje snabdjevanja električnom energijom i povećanje poljoprivrede i industrijske proizvodnje.