KIJEV I NEKE REGIJE BEZ STRUJE: Važna je demilitarizacija NE Zaporožje – poziva Zelenski

Borbe na istoku Ukrajine se nastavljaju, a zbog štete na energetskoj mreži te neplaniranih isključenja, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je građane i poduzeća na štedljivost. Situacija je posebno teška u Kijevu i regiji, kao i u regijama Vinica, Sumy, Ternopil, Cherkasy i Odesa.

Izvor: Media servis

Zelenski je u noćnom obraćanju istaknuo da je u telefonski s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom razgovarao o provedbi nekoliko točaka njihove “formule mira” – o radijacijskoj sigurnosti i situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje te o energetskoj sigurnosti Ukrajine i Europe.

“Radimo na osiguravanju provedbe naloga Međunarodne agencije za atomsku energiju da se zaustavi svaka neprijateljska aktivnost protiv ukrajinskih nuklearnih postrojenja. A za to je iznimno važna demilitarizacija nuklearne elektrane Zaporožje. Rusija mora povući sve svoje militante od tamo i prestati granatirati stanicu.”

U obraćanju Parlamentarnoj skupštini NATO-a Zelenski je pozvao zemlje Saveza da poduzmu konkretne radnje za provedbu ukrajinske “formule mira”, koja može, tvrdi, pouzdano jamčiti mir i pravdu za Ukrajinu i cijelu euroatlantsku zajednicu.

“Također sam pozvao sve parlamente zemalja članica NATO-a da konačno donesu odluku o proglašenju Rusije terorističkom državom. Vjerujem da ćemo postupno doći do tog rezultata – tako će Rusiju doživljavati u svijetu. Upravo ono što je postala -terorističkom državom. I zahvaljujem svim članovima Parlamentarne skupštine NATO-a koji su danas usvojili odgovarajuću rezoluciju kojom potvrđuju ovaj i druge naše stavove.”

Dodajmo da su stručnjaci iz Međunarodne agencije za atomsku energiju poručili da, unatoč granatiranju koje je pretrpjela NE Zaporožje, nema trenutne zabrinutosti oko nuklearne sigurnosti u toj nuklearki. “Stanje šest reaktora je stabilno, a potvrđen je integritet potrošenog goriva, novog goriva i radioaktivnog otpada niske, srednje i visoke razine u njihovim skladišnim prostorima”, rekla je IAEA te dodala da je došlo do “velike štete diljem lokacije”.