KAZNENE PRIJAVE: Aleksić prijavio banke osuđene u kolektivnom sudskom procesu

Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić kazneno je prijavio banke osuđene u kolektivnom sudskom procesu. Prijava je danas predana DORH-u. Banke su lopovi – vrlo jasan bio je Aleksić na konferenciji za medije u Saboru, a tužbu je podnio protiv njih sedam.

Izvor: Media servis

Smatra da su banke počinile kazneno djelo udruživanja u oligopol kroz Hrvatsku udrugu banaka. „Neizravnim dogovaranjem tržišnih uvjeta, prema kojima se svima nudi jednak način promjene kamatne stope, jednak način ugovaranja valutne klauzule švicarski franak, banke su oštetili hrvatske građane za nekih 15 milijardi KN, što se tiče valutne klauzule CHF i promjenjive kamatne stope u takvim kreditima.

Ali još 5 do 10 milijardi kuna u svim ostalim kreditima koji nisu obuhvaćeni kolektivnom presudom u slučaju Franak.“Anuiteti su povećani, u nekim slučajevima, od 50 pa do čak 100 posto, dodao je Aleksić.„Zbog osiromašenja svih tih građana pala je njihova kupovna moć, pa tih 15 do 25 milijardi KN koje su oni mogli zadržati u svom džepovima nisu završili u BDP-u Republike Hrvatske.

Da su ti građani imali taj novac oni bi ga potrošili u Republici Hrvatskoj, a osim što bi bio puno veći BPD u zadnjih 15 godina, bio bi veći i proračun za 3 do 4 milijarde KN“.

Nasuprot tome banke su se prekomjerno bogatile, a svoj su ponašanjem uzrokovale nepoznat broj bračnih brodoloma, psiholoških trauma, deložacije, samoubojstva, a sve to je negativno utjecalo na hrvatsku demografiju, kaže Aleksić.

„Moram reći da prijavljene banke niti nakon što je utvrđeno njihovo nepošteno ponašanje, što se tiče kamatne stope, nisu promijenile svoje ponašanje nego su i dalje nastavile primjenjivati nepoštene kamatne stope“.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/goran.aleksic.399/posts/2582028311888277″ bottom=”30″]